İsveç Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Genellikle kilo vermek, sağlıklı kilo korumak, beslenme eksikliklerini gidermek veya belirli bir hastalık için bazı diyet programları önerilse de, popüler olan diyetler insanların ilgisini çekmeye devam etmektedir. Bu diyet programlarından biri de, İsveç diyetidir. İsveç diyetine dair tüm merak edilenleri yazımızda sizlerle paylaşacağız.

İsveç Diyeti Nedir?

İsveç Diyeti, aynı zamanda “13 gün diyeti” olarak da bilinen bir diyet programıdır. Bu diyet programı, kilo vermenin hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini amaçlar. İsveç Diyeti uygulanması için bir besin programı ve aktivite düzeni gereklidir. Diğer yandan metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğundan, sonrasında kilo almak da daha zor olmaktadır. Diyet programının temel prensipleri şunlardır:

  • Besin kısıtlamaları: İsveç Diyeti, tuz, şeker ve unlu mamuller gibi belirli besin gruplarının tüketimini sınırlandırır.
  • Fruktoz tüketimi: İsveç Diyeti, fruktoz içeren yiyeceklerin tüketimini artırmayı önerir. Fruktoz, kilo verme sürecinde vücudun yağlarını yakmasını hızlandırmaktadır. Özellikle greyfurt, kavun, kiraz, kivi ve mandalina gibi meyveler fruktoz açısından zengindir.
  • Fiziksel aktivite: İsveç Diyeti, fiziksel aktivite yapmayı önerir. Bunun amacı, vücutta yağ yakma sürecini hızlandırmaktır.
  • Su tüketimi: İsveç Diyetinde günde minimum 2 litre su tüketimi olması gerekmektedir. Su tüketimi, vücutta toksinlerin atılmasını ve kilo verme sürecinin hızlandırılmasını amaçlar.

İsveç Diyeti, sadece 13 gün uygulanması önerilir ve kilo verme amaçlı olarak uygulandığında kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama 5 ile 10 kilo arasında zayıflamanın mümkün olduğu görülmüştür. Bununla birlikte, uzun dönemli ve yaşam tarzı değişikliği amaçlanan bir diyet programı değildir. Bu nedenle 13 günün ardından diyete devam edilmemelidir. 

Diyet programlarının etkililiği, kişinin vücut tipi, yaşı, aktivite düzeyi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Herhangi bir diyet programına başlamadan önce, bir doktor veya diyetisyen ile konuşmanız vücudunuz için en uygun olan programı belirlemeniz için önerilir.

Kimler İsveç Diyeti Yapabilir?

Herkes İsveç Diyeti’ni yapabilir, ancak bazı dikkate alınması gereken durumlar vardır. Aşağıdaki durumlarda diyete başlamamanız ya da doktorunuza danışmanız önerilir:

  • Hamilelik ve emzirme: Hamile veya emziren kadınlar için bu diyet programı güvenli olmayabilir ve doktorlar tarafından önerilmez.
  • Hastalıklar: Böbrek ve karaciğer gibi organları etkileyen hastalıkları olanlar veya bu tür hastalıklarla ilgili tedavi alanlar İsveç Diyeti yapmamalıdır.
  • Yaş: Çocuklar ve yaşlılar için bu diyet programı güvenli değildir.
  • İlaç kullanımı: Bazı ilaçlar bu diyet programını etkileyebilir veya etkisi olabilir, bu nedenle diyet programına başlamadan önce doktorunuza danışın.

İsveç Diyeti Nasıl Yapılır? 3 Günlük Örnek Menü 

İsveç diyeti yapmak isteyenler örnek menü arayışında olmaktadır. Sizin için İsveç diyeti nasıl yapılır? Sorusuna cevap olarak 3 günlük örnek menü listesi hazırladık.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Gün 1:

Sabah: 1 adet muz ve 1 dilim tam buğday ekmeği

Öğle: Izgara tavuk göğsü, haşlanmış sebze ve 1 dilim tam buğday ekmeği

Akşam: 1 porsiyon ıspanak yemeği ve 1 kase yoğurt

Gün 2:

Sabah: Mantarlı ve maydanozlu omlet ve 2 adet ceviz içi ile 1 fincan kahve

Öğle: Lor peynirli yeşil salata ve 1 dilim tam buğday ekmeği

Akşam: 1 adet elma ve 1 dilim tam buğday ekmeği

Gün 3:

Sabah: 1 haşlanmış yumurta ve 1 dilim az yağlı beyaz peynir

Öğle: Izgara köfte, haşlanmış brokoli ya da karnabahar ve 1 bardak ayran

Akşam: 1 porsiyon zeytinyağlı pırasa ve bol yeşillikli salata

Bunları da beğenebilirsin