Kadastro Nedir? Nasıl Yapılır?

Taşınmaz mülkler söz konusu olduğunda sıkça karşımıza çıkan kadastro işlemi belirli unsur ve kriterler dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Gayrimenkul sahipleri tarafından kadastronun türleri ya da nasıl yapıldığı merak edilmektedir. Yazımızda kadastroya dair tüm soruların cevaplarını verdik.

Kadastro Nedir?

Kadastro tüm taşınmazlar için gerçekleştirilen bir işlemdir ve esasen mülklerin kayıt altına alınması durumudur. Kadastro işleminde mülkün sınırları, değeri ve hukuki durumu da dahil olmak üzere birçok bilgi devlet tarafından kayıt altına alınmaktadır. Bu işlemin yapılmasının amacı ise taşınmazların numaralandırılarak harita üzerinde belirtilmesidir. Böylelikle her taşınmaz bu kayıt sonrasında kendisine özel bir numara almış olur.

Kadastro Türleri Nelerdir?

Kadastro farklı amaçlarla gerçekleştirilebilir. Bu nedenle birden fazla çeşide sahiptir. Kadastro türleri şu şekildedir;

Bu yazı ilginizi çekebilir

Mali Kadastro: Taşınmaz mülkün değerinin belirlenmesi işlemi.
Geometrik Kadastro: Taşınmazın sınırları ve konumunun bazı ölçümler yapılarak belirlenmesi işlemi.
Hukuki Kadastro: Gayrimenkul sahibinin söz konusu taşınmaz üzerindeki haklarının belirlenmesi işlemi.

Kadastronun Amacı Nedir?

Kadastronun en önemli amacı şüphesiz taşınmazların kayıt edilerek kontrol altına alınmasıdır. Böylelikle kayıt edilmemiş olan taşınmaz mülkler tespit edilir ve tapulu hale getirilir. Aynı zamanda taşınmazın sahibi de belirlenir ki bu da daha sonra ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçmek için oldukça önemlidir. Kadastro sayesinde kayıt altına alınan taşınmazla alakalı yapılan her değişiklik sistemde güncellendiğinden sorun yaşanması durumunda çözüm çok daha kolay olur.
Emlak vergisi ödemelerinde taşınmazın değeri ödenecek olan tutarı belirlediğinden kadastro işlemi burada öne çıkmaktadır. Kadastro sayesinde taşınmazın tam değeri bilinir ve vergi ödemeleri de buna göre yapılır.

Kadastro Nasıl Sorgulanır?

Kadastro işlemi ile alakalı bilgi sahibi olmak isteyen çoğu gayrimenkul sahibi taşınmazın durumunu nasıl sorgulayacağını merak ediyor. Online olarak yapılması mümkün olan kadastro sorgulaması için e-Devlet sisteminden faydalanabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Tapu Kadastro Müdürlüğü sayfasına giriş yaparak istediğiniz sorgulamayı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
e-Devlet şifresi olmayan ya da farklı bir yol olup olmadığını merak eden kişiler ise Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan TKGM Parsel Sorgulama uygulamasından faydalanabilir. Uygulama üzerinden tapu kadastro işlemleriyle alakalı bilgilere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin