Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Araç sahibi olanların trafiğe çıkmadan önce mutlaka Zorunlu Trafik Sigortası yaptırması gerekir ve bu sigorta olmadan trafiğe çıkılması mümkün değildir. Bunun yanısıra zorunlu bir sigorta türü olmasa, sıklıkla tercih edilen Kasko Sigortası da araç sigortası ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasko da en az Zorunlu Trafik Sigortası gibi araç sahiplerine önemli faydalar sağlamaktadır.  Bu nedenle araç sahipleri bütçelerine uygun kasko tekliflerini genellikle değerlendirmektedir. Bu noktada ilk defa kasko yaptıracak olan ya da kasko türünü değiştirmek isteyen kişiler kasko çeşitlerini merak etmektedir. Yazımızda kasko türleri ve detayları hakkında bilgi vereceğiz.

Kasko Ana Teminatları Nedir?

Kasko yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken en önemli konu, detaylı araştırma yapmak ve hem bütçenize, hem de taleplerinize uygun bir kasko türü seçmektir. Kasko çeşitleri kaskonu ana teminatları çerçevesinde detaylandırıldığı için, bu teminatların neler olduğunu bilmek de önemlidir. Kaskonun ana teminatlarının kapsamında, aşağıda listelenen durumlar yer alır:

  • Aracın yanması,
  • Aracın ya da parçalarının çalınması,
  • Trafikte ya da park halindeyken başka bir aracın size çarpması,
  • Trafik esnasında motorsuz ya da motorlu bir araçla çarpışma durumu.

Yukarıda yer alan teminatlar kaskonun ana teminatları olarak kabul edilse de, kasko çeşidine göre bu teminatlar değişkenlik gösterebilir. Kişinin bütçesine ve teminat dahilinde nelerin yer almasını istediğine bağlı olarak tercih ettiği kasko türünü belirlemesi mümkündür.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Araç Kasko Çeşitleri Nelerdir?

Kasko çeşitleri söz konusu olduğunda belli teminatların sunulduğu 4 farklı kasko türü mevcuttur. Bu kasko türleri ise şu şekildedir:

  • Dar Kasko: Mini kasko olarak da bilinen dar kasko, ana teminatlardan bir ya da birkaçının bulunmadığı bir kasko sigortası türüdür. Dar kaskonun teminatlarının kısıtlı olması nedeniyle diğer kasko türlerinden daha az sigorta primi ödenmektedir. Genellikle bütçesi kısıtlı olan araç sahipleri, mini kasko yaptırmayı tercih etmektedir.
  • Genel Kasko: Ana teminatların tümünü içeren genel kasko, standart kasko olarak da bilinmektedir. Genel kaskonun sigorta primi ödemesi mini kaskodan biraz daha fazladır. 
  • Genişletilmiş Kasko: Kasko ana teminatlarının tümünü içeren ve en çok tercih edilen kasko türlerinden olan genişletilmiş kaskoda ek teminatlar da yer almaktadır. Aracın doğal afetler sonucunda hasar alması, yurt dışında kullanım sırasında zarar görmesi ya da kemirgenlerin vereceği zararlar gibi birçok durumda ek teminat sağlayan genişletilmiş kasko kapsamı, sigorta şirketine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. 
  • Tam Kasko: Araç sahiplerinin yaptırabileceği en kapsamlı kasko türü olan tam kasko, ana teminatların tümünü kapsamaktadır. Aynı zamanda birçok ek teminat da içerek tam kasko poliçesinin genişletilmiş kasko poliçesinden farkı ek teminatların çok daha fazla olmasıdır. Genişletilmiş kaskoda olduğu gibi tam kaskoda da ek teminatlar sigorta şirketine göre değişebilir.

Hangi Kasko Türü Seçilmeli?

Araç sahibi olan kişiler çoğu zaman hangi kasko çeşidini tercih edeceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Kasko türleri birçok avantaj sağlasa da, seçim esnasında dikkat etmeniz gereken en önemli faktör bütçedir. Aynı zamanda ihtiyaçlarınızı belirleyerek de hangi kasko çeşidini tercih edebileceğinizi bulabilirsiniz. Eğer kaza ya da herhangi bir hasar durumunda masrafları kendi cebinizden ödemek istemiyorsanız, kapsamlı bir Kasko Sigortası yaptırmanız sizin açınızdan çok daha güvenli olacaktır. 

Bunları da beğenebilirsin