Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Nedir?

Bir konut satın alırken değerlendirmeniz gereken konular arasında “kat irtifakı” ve “kat mülkiyeti” bulunmaktadır. Bu iki parametre arasındaki fark kafa karıştırıcı gelse de yanlış bir işlem yapmamanız adına her iki durumun ne anlama geldiğini bilmeniz önemlidir. Özellikle kredi kullanmayı planlıyorsanız mutlaka bu iki konu hakkında bilinçli olmanızı tavsiye ederiz.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı, inşaatı yapılmakta olan veya inşaatı yapılacak olan arsa üzerinde tüketicinin almayı düşündüğü dairenin hissesine düşen arsa tapusu anlamına gelmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kişi eğer konut satın alırken kredi kullanacaksa kat irtifakının mutlaka olması gerekmektedir. Aksi halde hiçbir banka konut kredisi veremez.

Kat irtifakı bulunan tapuların alınmasının ardından, yapının müteahhit tarafından belediyeye verilen projeye uygun şekilde yapılması çok önemlidir. Bunun aksi olduğu durumlarda şu durumlarla karşılaşmanız mümkündür:

  • Projeye uygun olmayan bir biçimde tamamlanan yapı için belediye tarafından yıkım kararı verilebilir.
  • Yapının projeye aykırı bir biçimde yapılması nedeniyle kredi kullanılamaması durumu ortaya çıkabilir.
  • Yapıda bulunan otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilmemesi nedeniyle diğer hak sahipleri projeyle alakalı yıkım kararı çıkarılmasına neden olabilir.

Bütün bu saydığımız sebeplerden dolayı kat irtifakının, proje planı ile uyumlu olduğundan emin olmanızı tavsiye ederiz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat irtifakının aksine kat mülkiyeti tamamlanmış olan bir bina için geçerlidir. Bunu, evin sahibi olduğunuzu gösteren önemli bir belge olarak da düşünebilirsiniz. Kat mülkiyeti bulunmayan ev ve binalar cezaya tabi tutulur.  Tamamlanmamış bir inşaatta ev satın almanız durumunda kat irtifakınızın bulunması gerekir. Ancak bina tamamlandıktan sonra da mutlaka kat mülkiyeti almalısınız.

Kat mülkiyetini almanız için tamamlanan yapının bazı şartlara uygun olması gerekir.  Örneğin;  iskan belgesinin alınmış olması, yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi, inşaatın tamamlanmış olması ve bölümlerin birbirinden bağımsız olması gibi konular kat mülkiyeti için aranan şartlardır. Eğer aldığınız yapı, saydığımız şartlara uygun olmayan özelliklere sahipse kat mülkiyeti almak mümkün değildir.

Kat mülkiyeti alırken yapmanız gereken masraf semtine göre değişmektedir.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Temel Farklılık

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki fark çoğu ev alacak kişi tarafından merak edilmektedir. Kat irtifakı henüz tamamlanmamış bir yapı üzerinde kurulan mülkiyet hakkı iken, kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda kişinin evin sahibi olduğunu gösteren bir belgedir.

Bunları da beğenebilirsin