Kat İrtifaklı Tapuya Kredi Çıkar mı?

Henüz inşaat çalışması başlamamış ya da çok yeni bir zaman diliminde inşaatına başlanmış konutlar için ev sahibi olduğunuzu resmi olarak kanıtlayan belgelere kat irtifakı belgesi adı verilmektedir. Söz konusu konut henüz tamamlanmamış bir durumdadır ve bu belge arsanın tümüne ya da konuta ortak olmanız durumunda ev sahibi hakkına sahip olduğunuzu göstermektedir. Peki, kat irtifakı belgesine sahip olduğunuz bir konut adına kredi başvurusu gerçekleştirebilir misiniz? Gerçekleştirdiğiniz bu başvuru olumlu bir yanıt alabilir mi? Bu sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kat İrtifaklı Tapu Nedir?

Mülk sahibi olduğunuzu kanıtlayan ve yansıtan kat irtifakı belgesi, üzerinde inşaata başlanan arsa adına tapu bağlamında yer edinen bir belgedir. Arsanın tümüne sahip olmanız ya da arsaya ve inşaata başlanan konuta ortak olmanız dahilinde kat irtifakı belgesine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer inşaata başlanan arsa üzerinde söz sahibi olan tek kişiyseniz ve arsa yalnızca sizin mülkünüzse istem belgesi edinmeniz gerekmektedir. Arsada birden fazla ortağın bulunması durumunda ise gerekli olan tek belge kat irtifakı olacaktır. Eğer arsa üzerinde inşaatına başlanan konuttan bir daire almayı planlıyor ve bu daire noktasında ortak oluyorsanız daire alanı kadar bir hisse payına sahip olacaksınız demektir. Kat irtifakı belgesi ile bu hisseniz bir tapu görevi yansıtmaktadır.

Özetle, kat irtifakı belgesi mülkiyet hakkınızı belgeleyen ve tapu görevi gören resmi bir belgedir. Kat irtifaklı tapunuz ile mülkünüz adına gerekli gördüğünüz resmi işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz ve bu belgeyle mülkiyet noktasında söz sahibi olduğunuzu kanıtlamaktasınız.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kat irtifakı belgesi henüz inşaata başlanmamış ya da yeni başlanmış yapılar için gerekli olan ve tapu görevi dahilinde yer alan bir belgeyken, kat mülkiyeti belgesi ise inşaat tamamlandıktan sonra alınması gereken resmi bir belge niteliği taşımaktadır. Kat irtifakı belgesi inşaat süresince hakkınızı gözetirken inşaatın tamamlanması ile bu belge önemini yitirmektedir. İnşaat tamamlandığı tarihten itibaren sahip olmanız gereken yeni belge ise kat mülkiyeti belgesi olacaktır. Bu işlem çoğunlukla kat irtifakından kat mülkiyetine çevirme olarak adlandırılmaktadır. İşlem konut veya kat sahipleri değil inşaat noktasında anlaşmalı olduğunu müteahhitler tarafından gerçekleştirilmelidir.

Kat mülkiyeti belgesine sahip olmak için temel şart ise iskan belgesidir. İskan belgesi, konut inşaatınızın güvenli ve uygun bir şekilde tamamlandığını yansıtan resmi bir belgedir. Mülkiyetiniz ve konutunuz için iskan belgesi almadan kat mülkiyeti belgesine sahip olmanız mümkün değildir. Ev sahibi olmanız noktasında kat irtifakı, kat mülkiyeti ve dolayısıyla iskan belgesinin büyük önem arz ettiğini göz ardı etmemelisiniz.

Kat İrtifaklı Tapuya Kredi Çıkar nı?

Kat irtifakı belgesine sahipseniz aklınızda uyanacak temel sorulardan biri kat irtifaklı tapuya banka kredi başvurusu yapıp yapamayacağınız, diğeri ise başvurunuz için olumlu sonuç alıp alamayacağınız olacaktır. Bu noktada kat irtifakı belgesi bulunmayan kişiler kredi başvurusu yapamaz ve olumsuz sonuç alırken, kat irtifakı belgesine sahip olan kişiler kredi başvurusunda bulunabilmektedirler. Kredinizin olumlu sonuçlanması adına dikkat etmeniz gereken temel unsur ise inşaat noktasında anlaşmalı olduğunuz inşaat firması veya müteahhit olacaktır. Birlikte çalışacağınız inşaat firmasını özenle seçmeniz banka kredinizin olumlu sonuçlanmasında avantaj sağlayacak temel unsurlardan birisidir.

Kat irtifaklı tapunuz ile kredi başvurusu işlemi gerçekleştirmek için seçeceğiniz banka da bu nokta oldukça önemli bir unsurdur. Ayrıntılı ve nitelikli bir araştırma ile kendinize en uygun bankayla bir görüşme sağlayabilir, şartların uygunluğu noktasında kredi başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. En uygun faizli Konut Kredilerini listelemek için olayınkolayı Kredi Asistanı’nı kullanabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin