Kefalet Sigortası Nedir? Genel Şartları Nelerdir?

Sigorta söz konusu olduğunda bazılarının yaptırılması zorunlu olsa da, bazıları isteğe bağlı olarak yapılmaktadır. Günümüzde özellikle sağlık, eğitim ya da konut için yaptırılan özel sigortalar birçok avantaj sunmaktadır. Ancak bireysel sigortaların yanı sıra, kurumsal sigortalar da giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu noktada henüz 2017 yılında hayatımıza girmiş olan kefalet sigortası ile alakalı detaylı bilgi vermek doğru olacaktır.

Çoğu kişinin merak ettiği ve detaylarını öğrenmek istediği kefalet sigortasına dair tüm detaylar yazımızda yer alıyor.

Kefalet Sigortası Ne Demektir?

Kefalet sigortası, Türkiye’deki sigorta firmaları tarafından sunulan ve özellikle kamu ihalelerinde şirketler için banka teminat mektuplarına alternatif olarak geliştirilmiş bir sigorta türüdür. İsteğe bağlı olarak tercih edilen kefalet sigortası, aslında sigortalı şirketin bir tür kefili görevini üstlenir. Eğer sigortalı, sigorta poliçesinde yer alan yükümlülüklerini yerine getiremezse, sigorta şirketi devreye girerek, lehtar olarak adlandırılan karşı tarafın oluşan zararlarını teminat kapsamında karşılamayı taahhüt eder. Bu durum, şirketlerin finansal yükümlülüklerini yerine getirememeleri halinde ek bir güvenlik katmanı oluşturarak, iş ilişkilerinde güven ve istikrar sağlamaya yardımcı olur.

Kefalet Sigortası için Gerekli Evraklar

Kefalet sigortası söz konusu olduğunda taraflar; sigortacı, sigortalı ve lehtar olarak ayrılmaktadır. Diğer yandan kefalet sigortası, her firma tarafından yaptırılamaz. Çünkü sigorta poliçesinin hazırlanması öncesinde bazı belgeler detaylıca incelenerek firmanın mali durumu kapsamlı bir biçimde değerlendirilir.

Bu süreçte talep edilen belgeler şu şekildedir:

  • İmza sirküleri
  • Gelir tablosu
  • Vergi levhası
  • Bilanço
  • Findeks raporu
  • Mizan
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Vergi beyannamesi

Yukarıdaki belgelerde sigorta firmasına başvuruda bulunan şirketler, risk analizinin olumlu sonuçlanması durumunda kefalet sigortası yaptırabilmektedir. Kefalet sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır ve aksi belirtilmedikçe öğlen 12:00’da başlar, öğlen 12:00’da ise sona erer. Ancak sigortalı isterse, daha önce de kefalet sigortasını sonlandırma hakkına sahiptir. Böyle bir durumda, poliçede yer alan masrafların sigorta şirketine ödenmesi gerekmektedir.

Kefalet Sigortası Nerelerde Kullanılır? 

Kefalet sigortası, özellikle teminat mektubu gerektiren durumlarda etkin bir alternatif olarak karşımıza çıkar. Bu sigorta türünün kullanımı, teminat mektubunun gerekli olduğu hemen hemen her yerde mümkündür. Özel sektör firmaları genellikle kefalet senetlerini teminat mektubu olarak kabul ederler. Ancak, kamu sektöründe kefalet senedinin kabul edilip edilmediğini öğrenmek için önceden araştırma yapmak önemlidir. Ayrıca, bankalar da bazı durumlarda teminat mektubu yerine kefalet sigortasını kabul edebilirler. Kısacası, kefalet sigortası özel sektörde ve bazı kamu kurumlarında kullanılabilmekte, çeşitli işlemlerde finansal güvenlik sağlamaktadır

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kefalet Sigortasından Kimler Faydalanır? 

Kefalet sigortası, birçok farklı sektörden firmalar için faydalı bir araçtır. Bu sigortadan en çok yararlanan sektörler arasında enerji şirketleri, güvenlik hizmetleri, araç kiralama şirketleri, catering ve temizlik firmaları bulunur. Teminat mektubu yerine geçen bir kefalet senedi sunmak isteyen işletmeler, sigorta şirketlerine başvurarak kefalet sigortası yaptırabilirler. Bu sigorta, söz konusu işletmelere finansal güvence sağlayarak iş süreçlerini kolaylaştırmakta ve güvenli bir ticari ortam oluşturmaktadır.

Kefalet Sigortası Kapsamı

Kefalet sigortası poliçesinde yer alan ana teminata göre; sigorta şirketi sigortalı kişiye kefil olarak sözleşmede yer alan lehdara teminat sağlayarak borçların ödenmesini sağlar. Bu durumda sigortalı işletmenin borç yükümlülüğünü yerine getirememesi riskine karşı koruma sunulur. Kefalet sigortasında yer alan teminat türleri ise şu şekildedir:

  • Avans Ödeme Teminatı: Bu teminatta herhangi bir ihale, mal, hizmet ticareti ya da proje karşılığında avans ödemesi alan tarafın taraflar arasında belirlenen şartlar kapsamında yükümlülüklerini yerine getirememesi ya da geri ödenmemesi durumunda koruma sağlanmış olur.
  • İmalat / Bakım / Onarım Teminatı: Makine üretimi, inşaat ya da mühendislik gibi sektörlerde, iş teslimi sonrasında yaşanabilecek herhangi bir işçilik kusuru nedeniyle oluşan zararlara karşı teminat sağlanır.
  • Emniyeti Suistimal Teminatı: Kefalet senedinde isimleri bulunan çalışanların sigortalı kişinin zarar görmesini sağlayacak hile, dolandırıcılık ya da zimmete para geçirmesi durumunda teminat sağlanır.
  • Gümrük ve Mahkeme Teminatı: Kamu kurumlarının (vergi dairesi, gümrük idaresi, mahkeme) lehdar olarak yer aldığı davalarda, gümrükleme işleminde yaşanan hatalar nedeniyle oluşabilecek kamu alacaklarının karşılanması için sağlanan teminattır.
  • İhaleye Katılım Teminatı: Bu teminat sigorta ettiren kurumun ihale öncesinde ihaleden çekilmesi ya da ihaleyi kazanması durumunda sözleşme imzalamaması gibi risklere karşı koruma sunar.
  • Sözleşme Teminatı: Sözleşmede yer alan yükümlülükleri yerine getiremeyen borçluya karşı koruma sunan teminattır.

Kefalet Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kefalet sigortasından faydalanmak için öncelikle bu hizmeti sunan bir sigorta şirketi ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Başvuru esnasında sigorta şirketi tarafından istenen belgelerin de sunulması gereklidir. Bu belgeler arasında bilanço ya da gelir tablosu gibi şirketlerin mali kayıtları yer alır. Tüm gerekleri yerine getirdikten sonra başvurunuz finansal riskler göz önüne alınarak incelenecek, gerekli poliçe ve sözleşmeler düzenlenecektir. Kefalet sigortası sonrasında kefalet senedi düzenlenmesini istiyorsanız gireceğiniz ihaleyle alakalı bilgileri ve ne kadar teminat istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Sigorta şirketi kefalet senedinin hangi şartlar altında verilebileceği paylaşılacak, sizin onay vermeniz durumunda işlem tamamlanacaktır. Kefalet sigortasının maliyeti değişmekle beraber, kefalet senedi düzenlenirken sizden alınan primler, finansal analiz, ipotek ve rehin gibi durumlar maliyete etki etmektedir.

Kefalet Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Kefalet sigortasının birçok avantajı bulunmakta ve bu nedenle son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir. Kefalet sigortası avantajlarından bir kısmı şu şekildedir:

  • Borçlu tarafın borcunu ödememesi durumunda kefalet sigortası devreye girerek alacaklının zararını güvence altına alır. 
  • Lehtar borcunu ödemediği takdirde, sigorta şirketi borcun tamamını karşılar. 
  • Teminat mektubu yerine kefalet sigortasını kullanmak mümkündür. Bankanın teminat mektubunu “gayri nakdi kredi” olarak değerlendirmesi kredi limitinin azalmasına neden olurken, kefalet sigortasında böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Kefalet sigortası sayesinde, sigortayı yaptıran firmanın kredi limitleri etkilenmez.

Kefalet sigortasının avantajlarının yanı sıra, sigorta şirketi tarafından sigortalıya sunulan kefalet senedi ile alakalı da bilinmesi önemli olan birkaç husus bulunmaktadır. Kefalet senedi, kefalet sigortası yaptıran firmalara sigorta şirketi tarafından geçici ya da kalıcı teminat olarak sunulan bir belgedir. Bu belge teminat mektubu yerine kullanılabildiğinden oldukça avantajlıdır.

Bunları da beğenebilirsin