Kentsel Dönüşümde Kredi Faiz Desteği

Riskli yapı olarak tespit edilen binaların yıkılarak sağlam bir şekilde yeniden inşa edilmesini sağlayan kentsel dönüşüm ile vatandaşların evleri depreme dayanıklı hale getiriliyor. Özellikle uzun yıllar önce yapılmış binaların yeni depremlerde yıkılma riski söz konusu olduğundan kentsel dönüşüm en mantıklı seçenek olarak dikkat çekiyor. Daha önce atlatılan depremlerin yanı sıra çevresel koşullar da binaların sağlamlığını yitirmesine neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda binadaki konut sahipleri, kendi aralarında anlaşarak kentsel dönüşüme gidebilirler. Kentsel dönüşüm yaptırmak isteyenler maddi olarak yetersiz kaldıklarında kredi faiz desteğinden faydalanabiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi riskli yapı olarak tespit edilmiş konut ya da iş yerlerini yeniden inşa ettirmek isteyen kişiler tarafından kullanılması mümkün olan bir kredi türüdür. Bu nedenle yalnızca binası kentsel dönüşüme giden vatandaşlar kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabiliyor. Kentsel dönüşüm kredisine başvuru yapan vatandaşlar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 7. Maddesi uyarınca bankadan aldıkları kredilerde faiz desteğinden faydalanıyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kira Geliri Beyannamesi 2021

Kentsel Dönüşüm Kredisi Faizleri

Devlet desteği olarak sunulan kentsel dönüşüm kredisinde konutlar için %4 faiz indirimi uygulanırken, iş yerleri için faiz indirimi %3 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan eğer enerji verimliliği yüksek olan bir bina kentsel dönüşüme tabi tutuluyorsa faiz indirimi daha fazla olur. Konutların enerji kimlik belgelerinde enerji sınıfı B ise faiz indirimi %4.5, A ise %5 olarak uygulanır. İş yerlerinde ise B enerji sınıfı %3.5, A enerji sınıfı %4 faiz indirimden yararlanabiliyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi faiz indiriminden faydalanmak için riskli yapı olarak tespit edilen binanın tahliye edilmesinden sonra 1 yıl içinde başvuru yapılması gerekmektedir. Tercih ettiğiniz bankaya başvuru yaptıktan sonra, değerlendirme süreci sonrasında sonuç belli olur. Faiz indiriminden faydalanmak için vatandaşların ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur. Çünkü banka başvuruyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ileterek faiz desteği onayı için talepte bulunur. Bakanlıktan gelen onay sonrasında kredi kullanıma hazır hale gelir. Kentsel dönüşüm kredisi için maksimum tutar ise 200 bin TL olarak belirlenmiştir.

Bunları da beğenebilirsin