Kıdem Tazminatı Fonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Çalışanlar için iş hayatında başarılı olmak kadar, çalışılan süre boyunca maaşın düzgün ödenmesi ve yan haklardan faydalanmak çalışma hayatında daha azimli olmaya yardımcı olur. Diğer yandan herhangi bir durumda işten çıkarıldıktan sonra kıdem tazminatını eksiksiz şekilde alabilmek de çalışanlar açısından oldukça önemlidir. Kıdem tazminatı, kişinin yeni bir iş bulma sürecinde maddi olarak sorun yaşamasını önlemesi nedeniyle çalışanlar için önemli bir haktır. Ancak yapılması planlanan son yasa tasarısı kabul edilirse, çalışanlar kıdem tazminatı fonundan ödeme alabilecek. Peki kıdem tazminatı fonu nedir, ne ne işe yarar? Tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Fonu Nedir?

Kıdem tazminatı fonundan bahsetmeden önce, genel anlamda kıdem tazminatının ne olduğuna değinmek oldukça önemlidir. Kıdem tazminatı, kişinin belirli bir süre boyunca aynı iş yerinde çalışmasının ardından işten ayrılması sonucunda işveren tarafından ödenen bir tazminattır. Çalışanların kıdem tazminatı alabilmek için, işten çıkarılmış olması gerekmektedir. Kıdem tazminatı fonu ise, kıdem tazminatı sisteminde kurulması kararlaştırılan fona verilen isimdir. Bu fon ile beraber işverenler çalışanlar için her sene maaşa oranla belirlenecek olan miktarı kıdem tazminatı fonuna yatıracak ve işçinin kıdem tazminatı bu fonda birikecek.

Kıdem Tazminatı Fonu Ne İşe Yarar?

Kıdem tazminatı fonunun asıl amacı, işten çıkarılsa bile kıdem tazminatını alamayan işçileri koruma altına almaktır. Bu fon sayesinde işverenler her bir çalışan için çalışılan yıl boyunca her sene 30 günlük brüt ücret tutarını fona yatırmak zorundadır. Böylelikle çalışanların hakları bu fon ile korunarak, sonrasında sorunsuz bir şekilde kıdem tazminatını almasına yardım edilmektedir. Yeni kıdem tazminatı sistemine göre, çalışanlar yalnızca 1 gün sigortalı olarak çalışsa bile, kıdem tazminatı alabilecek.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

Çalışanlar Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanır?

Kıdem tazminatı işçinin haklarının korunmasını sağlayan bir sistemdir ve bunun için bazı şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Herhangi bir vatandaş sigortalı olarak yeni bir işe başladığında, işveren ve çalışan arasında bir sözleşme imzalanmaktadır. Bu sözleşmeyle hem işveren, hem de çalışan arasında anlaşma sağlanarak güven ortamı oluşturulur. Sonrasında ise çalışan kişinin işten ayrılması durumunda, kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. Ancak çalışanlar belirli durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır ve söz konusu durumlar ise şekildedir:

  • Sağlık sorunu nedeniyle işten ayrılma zorunluluğu ortaya çıkmışsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız.
  • Erkek çalışanlar askerlik nedeniyle zorunlu olarak işten ayrıldığında, kıdem tazminatı alabilir.
  • Kadın çalışanlar çalıştıkları süre içinde evlenirse ve evlendikten sonra 1 sene içinde kendi isteği ile işten ayrılırsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanır.
  • Emeklilik şartlarına yerine getirmiş olan çalışanlar, bu durum sonrası işten ayrıldığında kıdem tazminatı alabilirler.

İstifa Eden İşçinin Kıdem Tazminatı Hakkı Olacak mı?

Kıdem tazminatı fonu ile ilgili tüm detaylar henüz netleşmemiş olsa da, çoğu çalışan istifa sonrasında kıdem tazminatı hakkının olup olmayacağını merak etmektedir. Mevcut sistemde, kişinin istifa ettikten sonra kıdem tazminatı alması mümkün değildir. Ancak askerlik nedeniyle ya da evlenen kadınların kendi isteği ile işten ayrılması sonucunda bu hak ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan kıdem tazminatı fonuna dair yer alan detaylarda istifa eden işçinin kıdem tazminatı olup olmayacağı konusunda net bir bilgi verilmemiştir.

Bunları da beğenebilirsin