Kira Geliri Beyannamesi 2021

Ev sahibi olan ve evini kiraya vererek gelir kazanan vatandaşların kira geliri beyannamesi vermesi zorunludur. Her sene belirli tarihlerde verilen kira beyannameleri söz konusu olduğunda evini yeni kiraya vermiş olan ve daha önce beyanname vermemiş olan vatandaşlar işlemin nasıl gerçekleştiğini merak ediyor. 2021 kira geliri beyannamesinin Mart ayının sonuna kadar verilmesi gerekiyor. Kira beyannamesi ile alakalı tüm merak edilenler yazımızda.

Kira Geliri Beyannamesi Nedir?

Kira beyannamesi sadece konutu olan vatandaşları değil, dükkanı olup kiraya verenleri de ilgilendiriyor. Mülklerini kiraya veren her vatandaşın beyanname vererek kira gelir vergisi ödemesi mecburidir. Kira gelir vergisi ise, her sene Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenir. 313 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca vatandaşların 2021 yılında konutlarından elde ettikleri gelir 7 bin TL tutarından fazla ise vergi ödemeleri zorunludur. Eğer konut ya da dükkandan elde edilen kira geliri bu tutarın altında ise vatandaşların vergi ödemesine gerek kalmıyor. Ancak bu tutarın üzerindeyse mükelleflerin 2021 yılında elde edilen kira gelirine ilişkin kira geliri beyannamesi vermesi gerekiyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

Kira gelir beyannamesinin elektronik ortam üzerinden gönderildiğinden mükelleflerin vergi dairesine gitmeden Hazır Beyan Sistemine giriş yapmaları yeterlidir. Bu sisteme www.gib.gov.tr web adresi üzerinden ulaşılıyor ve yıllık kira geliri tutarı girilerek beyanname oluşturuluyor. Diğer yandan beyanname ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesine yazılı olarak da verilebiliyor.

Kira Beyannemesi Nasıl ve Nereye Ödeniyor?

2021 kira gelir beyannamesi ödemeleri 2 taksitle yapılıyor. Buna göre belirlenen gelir tutarının üzerinde kira alan kişilerin Mart ve Temmuz aylarında söz konusu gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Kira gelir beyannamesi verilmesi sonucunda her vatandaşın ödeyeceği gelir vergisi tutarı farklı olabiliyor. Bu nedenle beyanname verirken doğru hesaplama yaptığınızdan emin olmanız önemlidir. Gelir vergisi tutarını öğrendikten sonra ödemeyi vergi tahsili yetkisi bulunan banka şubelerine, bağlı bulunduğunuz vergi dairesine ya da Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Konutu olan ve kira geliri elde eden her vatandaşın kira geliri beyannamesi vermesi zorunludur. Beyanname vermeyen kişiler kira vergisi ödemese de sonrasında ciddi yaptırımlarla daha fazla ödeme yapmak zorunda kalabiliyor.

Bunları da beğenebilirsin