Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Pandeminin tüm dünyayı etkisi altına almasıyla beraber, birçok konuda hayat tarzımızda değişiklikler yaşanıyor. Pandeminin en çok etkilediği alanlardan biri iş yaşamı olurken, işletmelerin birçoğu da bu dönemde tamamen kepenk indirmek zorunda kaldı.

Aynı zamanda bazı işletmeler evden çalışma modeline geçse de, küçük işletme sahipleri söz konusu olduğunda işin doğası gereği birçok zorlukla mücadele edilmesi gerekiyor. Bu dönemde hayatımıza giren ve hala birçok vatandaş için merak konusu olan kısa çalışma ödeneği, bu tip bir durumda çalışanlar için devlet desteği alınmasına yardımcı olan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Yazımızda bu konuya dair merak edilenleri inceleyeceğiz.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

Pandemi ile beraber herkes tarafından duyulan bir terim haline gelmiş ve Covid-19 sürecinde gündeme getirilmiştir. Beklenmedik durumların ortaya çıkmasının ardından meydana gelen ekonomik zorlukları atlatmak ve çalışanlara çalışamadıkları dönem için gelir sağlamak için İşsizlik Sigortası Fonu tarafından yapılan ödeme, kısa çalışma ödeneği olarak adlandırılmaktadır. Bu ödenekten faydalanmak için bazı şartların karşılanması gerektiği gibi, başvuru esnasında da uyulması gereken kurallar bulunmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneğinden Kimler Yararlanabilir?

Bu ödenekten faydalanmak için öncelikle çalışanların haftalık çalışma süresinin 1/3 oranında azalmış olması gerekmektedir. Aynı zamanda iş yerindeki faaliyetlerin 4 hafta süreyle ya da tamamen durması söz konusu olduğunda da, kısa çalışma ödeneğinden faydalanmak mümkündür. Çalışanların bu ödenekten faydalanabilmesi için, işletme sahiplerinin başvuruda bulunması gerekmektedir. İŞKUR’a yapılan başvuruda 3 yıl içinde 450 gün prim ödemesi yapmış olan çalışanlar, kısa çalışma ödeneğine uygun bulunmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

Kısa çalışma ödeneği süresi devlet tarafından ihtiyaca bağlı olarak belirlenmektedir. Diğer yandan bu ödeneği alan kişi, başka bir yerde işe girer ya da emekli aylığı almaya başlarsa ödenek kendiliğinden son bulmaktadır.

Kısa Çalışma Ödeneği Miktarı Ne Kadar?

Kısa çalışma ödeneği almak isteyen vatandaşların ilk merak ettikleri şey, ödeme miktarının ne olduğudur. Bu ödenekten faydalanmak için, öncelikle işverenin işçileri adına bu başvuruyu yapmış olması gerekmektedir. Başvurunun ardından müfettişler ilgili işletmeyi inceleyerek, çalışanlara ödenek verilip verilmeyeceğini kararlaştırır.

Bu ödeneğin miktarı ise çalışanların maaşlarına bağlıdır. Bu miktarı hesaplarken günlük ortalama brüt kazancın %60’ı baz alınmaktadır. Buna göre yapılan hesaplamalarla çalışanlara ödenecek tutar belirlenir ve işçinin IBAN numarasına her ayın 5’inde yatırılır. Çalışanın IBAN bilgisi yoksa ödemeler PTT aracılığı ile yapılır.

Kısa Çalışma Ödeneği Süresi En Fazla Ne Kadar Olabilir?

İşletmede faaliyetlerin durması ya da aksaması nedeniyle aylık çalışma süresinin azaldığı işçiler için bu uygulama oldukça avantajlıdır. Devlet tarafından uygulanan kısa çalışma ödeneği ödemelerinde, işletme sahiplerinin çalışanlarına gelir sağlamak için zor durumda kalmaları da engellenmiş olur. Aynı şekilde küçük işletme sahipleri için de avantajlı bir durum olmasıyla birlikte bu ödenekten faydalanmak için üst sınır 3 ay olarak belirlenmiştir. Buna göre kısa çalışma ödeneğinden faydalanan bir kişi, en fazla 3 ay ödeme alabilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin