Kitlesel Fonlama Nedir?

Kitlesel fonlama, yeni bir iş girişimini finanse etmek için çok sayıda kişiden küçük miktarlarda sermaye oluşturmak anlamına gelir. Kitlesel fonlama, yatırımcıları ve girişimcileri bir araya getirmek için sosyal medya veya kitlesel fonlama platformlarını kullanır. Kitlesel fonlama, girişimcilere yatırım yapacak parası olan herkesten sermaye toplama fırsatını sunuyor. Aynı zamanda kitlesel fonlama platformları ise toplanan fonların bir yüzdesinden gelir elde eder.

Kitlesel Fonlama Türleri

Hisse bazlı kitlesel fonlama, insanlara özel şirketlere (diğer bir deyişle yeni başlayanlara) yatırım yapma fırsatları sağlar. Bu tür kampanyalarda yatırımcılar, sermaye karşılığında hisse senedi, vadeli hisse senedi veya şirket tarafından ihraç edilen başka bir menkul kıymet vaadi alırlar. 

Bağış bazlı kitlesel fonlama, birinin belirli bir nedene veya hayır kurumuna bağışta bulunmasıdır.

Ödül bazlı kitlesel fonlama ile insanlar, destekledikleri projeyle bağlantılı belirli bir ödülün kilidini açmak için bağışta bulunur. Örneğin, yeni bir ürün yelpazesinin finanse edilmesine yardımcı olabilir ve daha sonra karşılığında o ürünü alabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kitlesel Fonlamanın Avantajları ve Dezavantajları

Yeni kurulan bir şirket veya birey için kitlesel fonlamanın en belirgin avantajı, daha geniş ve daha çeşitli bir yatırımcı/destekçi grubuna erişim sağlama yeteneğidir. Sosyal medyanın gücüyle, kitlesel fonlama platformları, işletmelerin ve bireylerin hem kitlelerini büyütmeleri hem de ihtiyaç duydukları fonu almaları için inanılmaz bir yoldur. Ayrıca, birçok kitlesel fonlama projesi ödüle dayalıdır; yatırımcılar yeni bir ürünün lansmanına katılabilirler veya yatırımları için bir hediye alabilirler. 

Kitlesel fonlamanın potansiyel dezavantajları arasında, kitlesel fonlamaya “başvurulması” nedeniyle size veya şirketinizin itibarına gelebilecek olası zararlar, kitlesel fonlama platformuyla ilişkili ücretler bulunur.

Türkiye’deki Kitlesel Fonlama Platformları Nelerdir?

Dünyanın birçok yerinde sıklıkla kullanılan kitlesel fonlama platformları yeni girişimcilere ve yatırımcılara güzel fikirler verirken ülkemizde de dikkat çeken bazı platformlar mevcuttur. Türkiye’deki kitlesel fonlama platformalarından bazıları şu şekildedir:

  • Türkiye’deki kitlesel fonlama platformlarından biri olan Arıkovanı, ödül bazlı yöntem esasıyla çalışırken, girişimciler başvuru yaparak sisteme dahil olabilir ve ürünlerini satışa çıkarabilir.  
  • Ödül bazlı kitlesel fonlama platformlarından biri olan Fongogo, belirlenen fon hedefine ulaşılamazsa girişimlere ödeme yapmamaktadır. 
  • Bağış bazlı kitlesel fonlama platformu olan ideanest , Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından kurulmuştur ve fon hedefine ulaşılmaması durumunda fon aktarımı yapılmaz.
Bunları da beğenebilirsin