Kloz Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

İster konut için olsun ister aracınız için sigortalar mali güvenliğiniz açısından önemlidir. Sigorta yaptırırken kabul ettiğimiz sözleşmelerin içerikleri genel hatlarıyla birbirine benzese de küçük değişiklikleri barındırabilir. Bunların yanında kloz maddeleri ile isteğe bağlı olarak sigorta sözleşmelerinize yeni maddeler ekleyip çıkarabilirsiniz de.

Kloz Nedir?

Sigorta ve kasko sözleşmelerinize ekleyeceğiniz maddelerle sözleşme kapsamını arttırmaya ya da azaltmaya kloz denir. Karşılıklı anlaşma ile eklenen kloz maddeleri sayesinde sigortanızın bazı durumlarda spesifik olarak etkili olmasını ya da bazı hallerde kapsam dışında kalmasını sağlayabilirsiniz. Anlaşmaları yaparken bu maddeleri dikkatle okumak gerekir.

Çeşitleri Nelerdir?

Sigorta şirketlerinin yaptığı anlaşmaları kloz maddeler ile değişikliğe uğratması sıklıkla görülen bir durumdur. Bu şekilde var olduğunu sandığınız haklarınız kısıtlanmış ya da tamamen ortadan kaldırılmış olabilir. Özellikle kasko sözleşmelerindeki maddelerin dikkatle irdelenmesi gerekir. Kloz ile yeniden tanımlanan hakları şu şekilde sıralamak mümkün.

Cam Klozu

Bu yazı ilginizi çekebilir

Aracınızla yaşadığınız bir kaza durumunda camlarda görülebilecek hasarın karşılanması durumu cam klozu maddeleri ile kısıtlanabilir ya da tamamen kaldırılabilir. Örneğin eklenen madde ile orijinal cam değil anlaşmalı cam şirketlerinin ürünlerinin kullanılacağı gibi bir hüküm getirilebilir. Bu gibi kısıtlamalara maruz kalmamak için sözleşmedeki kloz dikkatle okunmalıdır.

Hasarsızlık İndirimi Klozu

Poliçe yenileme zamanı geldiğinde kullanmak isteyeceğiniz hasarsızlık indirimi hakkınızın tanımlanması için oluşturulan klozun detaylarını özellikle gözden geçirmelisiniz. Ne tür hasarların sigortanız tarafından karşılanırken hasarsızlık indiriminizi etkileyeceğini bu maddeler belirleyecektir. Poliçe yaptırırken bunları göz önünde bulundurmak gerekir.

Çekme Kurtarma Klozu

Kasko sözleşmelerinde en çok sıkıntı yaratan kloz budur. Sözleşmenizin genel hatlarında aracınızın kaza durumda kurtarıcı ile çekileceği yazabilir ancak eklenen klozlarla durum ince ayrıntılara bağlanmış olabilir. Şirketler genellikle çekme kurtarma işleminin sigortadan karşılanması için yıllık limit ve ücret sınırı koyacaktır. Örneğin İstanbul’da yaşıyorsunuz ancak aracınız İzmir’de kaza yaptı. Çekici için ise bin lira limit verilmiş. Çekici bu limite kadar örneğin Bursa’ya kadar aracınızı getirdikten sonra kalan yolun masrafını sizden isteyebilirler.

Aksesuar Klozu

Taşıtınıza satın aldıktan sonra yaptığınız eklemelerle katılan aksesuarları ilgilendiren durum bu kloz ile özel kurallara bağlanabilir. Ekleme aksesuarları olanların bu maddeleri özellikle okuması gerekir.
En çok sorun yaratan bu kolzların dışında daha birçok kloz seçeneği bulunmaktadır. Sigorta şirketleri ile anlaşma yaparken poliçenizi baştan sona okumanız büyük önem taşır.

Bunları da beğenebilirsin