Kloz Nedir? Nasıl Yapılır?

Sağlık, araç ya da konut sigortaları hayatı kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda maddi anlamda kolaylık da sunuyor. Herhangi bir sağlık sorununda özel hastanelerde tedavi olmak, araçla kaza yapınca hasarın karşılanması ya da konutta oluşan herhangi bir zarar için yapılabilen sigorta türleri, birçok farklı ihtiyaç için kullanılabilir. Sigorta poliçelerinde yapılan sigorta türüne ait tüm detaylar yer almakla beraber sigortalının isteğine bağlı olarak eklenebilen özel bölümler de bulunur. Bu noktada sigorta yaptırmak isteyen kişilerin karşısına çıkan kloz kelimesinin anlamı merak edilmektedir. Yazımızda klaz nedir ve nasıl yapılır sorularına cevap vereceğiz.

Kloz Nedir?

Sigorta türüne bağlı olarak değişen sigorta sözleşmelerine eklenebilen, sigortanın kapsamını genişleten ya da azaltan özel şartların tümü kloz olarak adlandırılır. Kimi zaman poliçenin bir bölümüne eklenen bu özel şartlar kloz olarak bilinir ve esasen sözleşmenin içeriğinin bir anlamda değişmesini de sağlar. Bu nedenle sigorta sözleşmelerinin imzalanmadan önce mutlaka okunması ve değerlendirilmesi gereklidir.

Kloz Nasıl Yapılır?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kloz sigorta şirketinin ya da sigortalının isteği dahilinde sözleşmeye eklenen maddeler ile yapılır. Sigorta sözleşmesi yapılırken poliçede hem sigortalı kişinin hem de sigorta şirketinin haklarını koruyan bazı maddeler öne çıkmaktadır. Kimi zaman sigortalının yararına olan bir madde sigorta şirketinin zararına olabilir. Bu tip maddeler genel olarak belirtilse de kloz bölümler olarak da poliçeye dahil edilir. Böylelikle sözleşmede kloz şartı yerine getirilmiş olur ve hem sigortalı hem de sigorta şirketinin haklarını bilmeleri, maddelerin hangi durumlarda kullanılabileceğini anlamaları sağlanır.

Kloz Çeşitleri Nelerdir?

Kloz söz konusu olduğunda sigorta poliçesinin türüne bağlı olarak birçok farklı şekilde ekleme yapılmaktadır. En sık kullanılan ve sözleşmelere eklenen kloz çeşitleri ise şu şekildedir;

Araç Cam Klozu: Aracın herhangi bir hasar alması durumunda camlarda meydana çıkan hasarlar kloz ile kısıtlanabilir. Bu gibi bir durumda araç camları orjinal camlar yerine anlaşmalı firmaların camları ile değiştirilebilir.
Çekme Kurtarma Klozu: Kaza durumunda aracın çekici ile çekileceği maddesi sözleşmede yer alsa da bu kloz ile yıllık limit ya da ücret sınırı konulabilir.
Fırtına Klozu: Fırtına nedeniyle oluşan zararın sigorta şirketi tarafından karşılanacağına dair madde konut sigortası poliçesinde yer alsa da deniz, kanal ya da dere taşması sonucu ortaya çıkan zarar bu kloz ile sınırlandırılabilir.

Bunları da beğenebilirsin