KOBİ’ler için Kredi Türleri

Startup successful sme small business entrepreneur owner asian woman standing with flowers at florist shop. Portrait of caucasian girl successful owner environment friendly concept with copy space

Büyük ya da orta büyüklükteki işletmeler olarak adlandırılan KOBİ’ler, çoğu zaman işletmelerini büyütmek adına finansal desteğe ihtiyaç duyabiliyor. Nakit ihtiyacının olduğu zamanlarda vatandaşların bankalara başvurarak kredi talep etmesi gibi, KOBİ’ler de kendileri için özel olarak sunulan kredilere başvuru yapabiliyor. Ancak ticari işletme statüsünde olmaları nedeniyle kobi kredileri farklı türlerde sunulabiliyor. KOBİ’lere sunulan 2 ana kredi türü bulunmaktadır ve şu şekildedir;

Nakdi Krediler

KOBİ’lerin kullanımına sunulan nakdi krediler ihtiyaç kredisi gibi başvurusu yapılan ve anlık nakit ihtiyacını karşılayan finansman destekler olarak tanımlanabilir. Diğer yandan nakdi krediler söz konusu olduğunda KOBİ’lere özel farklı fırsatlar sunulabilir. Nakdi kredi türlerinden bazıları şu şekildedir;

Taksitli Kredi:

    İşletmeyi büyütmek ya da geliştirmek amacıyla kullanılabilen taksitli krediler, uzun vade ile alınan kredi türlerinden biridir. KOBİ’lerin ihtiyaçları doğrultusunda taksitli krediyi Türk Lirası, Euro ya da Dolar olarak kullanması mümkündür. Taksitli krediler eşit taksitlerle ödeme yapılması nedeniyle düzenli nakit akışına sahip olan işletmeler için uygundur.

Spot Kredi:

    Piyasa koşullarının değişiminden etkilenmemesi adına belirlenmiş olan vadeye kadar faiz oranının sabitlendiği kredi türüdür. Kredinin kullanıldığı gün hangi vadede ne kadar faiz ödeneceği belirlendiğinden tercih edilir. Ancak bu tip kredide erken ödeme olanağı yoktur.

Hazır Hesap:

Bu yazı ilginizi çekebilir
    İşletmelerin kısa süreli ihtiyaçları için kullanılabilir bir tutarın hesapta sürekli var olduğu kredi türüdür. Bu kredi türünde çek ya da fatura gibi ödemelerin yapılması için hesapta para bulunmasa bile ödemeler yapılır. Ardından hesaba para girişi olduğunda kredi otomatik olarak kapatılır.

KOBİ Proje Kredileri:

    Toplam yatırımın %75’inin finanse edildiği, yatırım finansmanı için 7 yıl vade süresi ile kullanılabilen kredi türüdür.

Gayrinakdi Krediler

Karşılıklı alışverişin garanti altına alınmasını sağlayan gayrinakdi kredi türleri ile işletmenin aldığı hizmet ya da mal karşılığında ödeme yapacağının teminatı alınır. Teminat banka aracılığı ile şirkete ulaştırılır ve alıcı işletme belirtilen vade üzerinden satıcıya ödeyeceği miktari garanti etmiş olur.

Referans Mektubu:

    Çoğu zaman inşaat taahhüt işleri ile uğraşan KOBİ’lerin kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan ihalelere katılmasını sağlayan bir belgedir.

Kabul Kredisi:

    İthalatçıların vadeli mal alımı yapmasına olanak sağlayan kabul kredisi, ihracatçı tarafından düzenlenen poliçenin ithalatçı tarafından ödeneceğinin banka tarafından garanti edilmesi ile kullanılır.
Bunları da beğenebilirsin