Konut Ekspertiz Raporu Nedir? Ev Alırken Ekspertiz Gerekli Mi?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak için banka kredisi kullanmayı tercih ediyor. Kredi kullanırken evin değerinin belirlenebilmesi için ekspertiz raporu gerekli olduğundan vatandaşlar bu raporun ne işe yaradığını merak ediyor. Konut ekspertiz raporu evin birçok özelliği göz önünde bulundurularak değerinin belirlenmesi anlamına gelir. Ekspertiz raporu SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) lisanslı gayrimenkul değerlendirme uzmanları tarafından düzenlenmektedir. Diğer yandan bu raporu sadece ev almak için kredi başvurusunda bulunan kişiler değil, evinin değerini bilmek isteyen kişiler de isteyebilir.

Ekspertiz Yaptırmanın Faydaları

Ekspertiz raporunun hazırlanması için evle alakalı tüm resmi belgelerin incelenmesi gereklidir. Bu durumda evi satın almak isteyen kişi satış durumunu engelleyen haciz ya da ipotek gibi durumlara karşı bilgi sahibi olur. Böylelikle evi satın alacak kişi işlemleri de bu bilgilere dayanarak yapabilir. Aynı zamanda imar durumuna göre evin projeye uygun olup olmadığı da raporda belirtildiğinden kişi evi satın alıp almama konusunda karar verirken bu bilgileri kullanabilir.

Ekspertiz evin alım-satım değerinin belirlenmesini sağladığından evi alacak olan kişi ev sahibi ile buna göre pazarlık yapabilir. Aynı zamanda herhangi bir sorun nedeniyle evin değerinin çok altında satılması durumunda da ev sahibi olmak isteyen kişiye ipucu verebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut Ekspertiz Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

Konut kredisi başvurusunun ardından söz konusu ev için değerlendirme isteyen banka ekspertiz raporu talep eder ve bu istek ilgili kuruluşlara iletilir. Evin ekspertiz raporunun tamamlanması 2 iş gününü geçmese de uzman incelemesi 4-7 gün arasında sürebilmektedir. Tüm süreçlerin ardından bankaya iletilen raporla beraber konut kredisi onay süreci de başlamış olur. Konut ekspertiz raporunun bankaya iletilme süresi değişkenlik göstermektedir. Bu durumda eve eksper geldikten kaç gün sonra kredi çıkar sorusunun cevabı bankaya göre değişir.

Ekspertiz Raporu Ne Kadar Süre Geçerli?

Konut ekspertiz raporunun geçerlilik süresi kanunlarca herhangi bir hükme bağlanmamış olsa da genellikle 6 ay ya da 1 yıl içinde güncelliğini yitirir şeklinde kabul edilir. Ancak bankaların çoğu ekspertiz yeni yapılmış ve güncelliği yitirilmemiş olsa bile yeniden değerlendirme yapılmasını ister.

Bunları da beğenebilirsin