Konut Fiyatlarındaki Artışın Nedenleri

Ev alma planları yapan herkes piyasalardan az çok haberdar oluyordur. Ama asıl işinize yarayacak bilgilere ulaşabilmeniz için uzun mesailer harcamanız gerekebilir. Konut fiyatlarındaki değişimlerin sebebini bir de biz inceleyelim, bu olayı da kolay yoldan anlatalım istedik!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Ekim 2021’de gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında, politika faizinin 200 baz puan düşürülerek yüzde 16’ya indirilmesine karar verildiğini açıklamıştı.

Bu kararın ardından kamu bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank da kurumsal, bireysel ve mortgage kredi faizlerinde 200 baz puan düşürdü. 26 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere konut kredileri faiz oranlarında 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda yüzde 1,34 faiz oranları uygulanmaya başlandı.

Baz puanındaki değişimin kredi faizlerine nasıl yansıdığını öğrenmek için tıklayın!

Alınan bu kararlar sonrası özellikle kısa vadeli Tüketici Kredisi ve Konut Kredisi faizlerinde değişiklik gerçekleşti. Faizlerdeki bu düşüşün orta vadede konut piyasasına negatif yansıması, konut fiyatlarında artış meydana gelmesi bekleniyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

İkincil Konut Piyasasında Fiyat Artışının Sebepleri

İkincil konut piyasasında pandeminin etkileriyle başlayan hareketlilik, kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte ivme kazanacak gibi görünüyor.

İkincil Konut Piyasası Nedir?

Birincil konut sıfır konutları, ikincil konut ise değiş-tokuş edilen ikinci el konutları ifade etmektedir.

2018 öncesinde toplam konut kredisi kullanımının %45’ini birinci el, %55’ini ise ikinci el konutlar oluşturuyordu ancak yaşanan ekonomik kriz sonrası bu oranlar %30 birinci el, %70 ikinci el olarak değişti. İkincil konut piyasalarındaki hareketlilik, pandemi sonrası özellikle işletme sahiplerinin sermaye açığını kapatmak için gayrimenkul satışı yoluna gitmesiyle başlamıştı. Şimdi ise kredi faizlerinin düşmesiyle birlikte, her ciddi faiz indirimi döneminde olduğu gibi, fiyatlardaki artışın katlanarak devam edeceği öngörülüyor.

Ev alma kararını hızlandırmak isteyenlerdenseniz Konut Asistanı’nı kullanarak evle ilgili tüm hesaplamalarınızı tek bir yerden gerçekleştirebilirsiniz!

Bunları da beğenebilirsin