Konut Kredilerilerine ve Gayrimenkul Piyasasına Genel Bakış

2017 yılı, emlak sektöründe spekülasyonların yoğun olduğu bir yıl oldu. Kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaatlar aralıksız devam ederken, bir yandan da projeler yükseldi. Bunca arzın nasıl bir taleple karşılanacağı ise spekülasyonun en temel nedeni. Ev sahibi olma niyetindeyseniz, bu dönemi doğru değerlendirip analiz ederek hareket etmelisiniz.

2017 yılında İstanbul başta olmak üzere; evin konumu, çeşitli özellikleri ve tüketici davranışları mahalle – sokak bazında fiyat artışına neden olduğu gibi zaman zaman da bu artışların “düzeltme”lerle dengelendiği bir yıl yaşandı.

GYODER’in 2017 raporuna göre; inşaat ve konut sektörünü etkileyen dinamikler ise şöyle:

  1. Konut yapı izinlerinin piyasa beklentilerine göre yükleniciler tarafından azaltılıp-çoğaltılması.
  2. Markalı konut imalatçılarının, projelerin sektöre ivme kazandırmak için  yaptığı kampanya çalışmaları.
  3. Bankaların çıkardığı iyi koşullu konut kredileri ve kurumsal firma ile bankaların ortaklaşa yaptıkları finansman modellerinin yarattığı olumlu etki.
  4. İstanbul’da tipik örneğini görebileceğimiz yabancı yatırımcılara yönelik konut satışları.

Türkiye’de konut arzı ile talebi arasındaki ilişkiyi incelersek, dengenin kurulmak üzere olduğu görülüyor. Yıllık yaklaşık  1.2 milyon adet konut el değiştirirken, 650.000 adet yeni konut ihtiyacı da sürüyor.

2016 yılının tamamında 1 milyon 341.453 adet konut satılırken; 2017 Ocak-Eylül döneminde  1 milyon 30.728 konut satışına ulaşmıştır. Son çeyrekte de bu rakamın yakalanacağı öngörülmektedir. Bu noktada gayrimenkul sektörüne yönelik teşviklerin olumlu etkisiyle birlikte konut satışlarında tekrar pozitif bir çizgiye taşındığını söyleyebiliriz.

Konut Fiyatı Artışlarında Sürpriz Şehir

Endeksa verilerine göre 30 büyükşehir belediyesi arasında 5 yılın verileri ışığında, metrekareye 1925 TL’lik artış ile ilk sıraya Aydın oturdu. Aydın’ın %102’lik artış oranının ardından; %97 ile Ordu, %90 ile  Bursa, %87 ile Sakarya ve %79 ile İzmir geliyor.

Listede ev fiyatlarında en yüksek metrekare fiyatı 4200 TL ile İstanbul ve 2750 TL ile İzmir’e ait. Ulaşım projeleri İstanbul’dan sonra Bursa ve Kocaeli’de de fiyatlarda artışa neden oldu.

Kanal İstanbul, Üsküdar – Çekmeköy metro hattı üzerindeki bölgeler de yine İstanbul’da satılık ev fiyatlarının yükselmesinde rol oynayan projeler olarak etkisini hissettiriyor. İster yatırım ister oturmak amaçlı olsun ev alacağınız şehir/mahalle seçimini bu öngörüleri göz önünde bulundurarak yaparsanız karlı çıkarsınız.

Konut Kredisi Faizleri Ne Durumda?

Gayrimenkul dünyasında bu gelişmeler olurken, konut kredileri de bu gelişmeler ekseninde etkileniyor. 2017 yılının ikinci çeyreğinden itibaren konut kredisi faizlerinde yükselme izleniyor. Şu an başvurabileceğiniz konut kredilerinde faiz oranları 0.88 ile 1.50 arasında değişmekte.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Şehir, mahalle özelindeki araştırmalarınız sonuçlarını verdi ve size uygun evi bulduysanız konut kredisi için sağlamanız gereken diğer şartları konuşmaya hazırız demektir. Ancak burada önemli bir hatırlatma; evin krediye uygun olup olmadığının, başvuru öncesi araştırılması ve çekmeniz gereken miktarda krediyi alabilecek gelir seviyesine sahip olmanızdır.

Konut Alırken Alırken Peşinat Şartı

%25 peşinat şartının 2016’da %20’ye düşürülmesinin etkisiyle bugün hala bankalar kredilerin %80’ini karşılamakta. Eğer hiç peşinatınız yok ise ve evi tamamen krediyle almayı planlıyorsanız; ilk önerimiz ihtiyaç kredisi çekmeniz olacaktır. Aynı zamanda aileniz ya da eşinizin çevresinden herhangi bir evi ipotek göstererek, satın almak istediğiniz evi  hiç peşinatsız %100 konut kredisi kullanarak satın alabilirsiniz.

Ekspertiz Şartı

Yukarıda da hatırlattığımız üzere evin krediye uygunluğu ilk adım ancak bundan sonraki adım da çok önemli. Evin gelişmekte olan bir bölgede olmasından tutun, binanın sağlamlığına, iç özelliklerine kadar evin değerlemesi yani ekspertiz raporu; ev için almak istediğiniz kredi tutarını ve bu krediyi alıp alamayacağınızı belirler. Bu nedenle, ev almayı seçtiğiniz bölgeyi mutlaka inceleyin ve kredi ile ev almak istiyorsanız riskli görünen seçimlerden kaçının.

Kredi Faiz Oranlarını İnceleyin:

Konut kredilerinde faiz oranları kadar, komisyon oranlarını, dosya masraflarını da inceleyerek toplam geri ödemedeki farkları tespit edin. Buna göre sizin için en doğru krediyi ve ödeme planını belirleyin.

Kredi Hayat Sigortası Prim Tutarınızı Kontrol Edin:

Bankanız tarafından kredi alımı esnasında size sunulan Kredi Hayat Sigortası, toplam kredi maaliyetinizi etkileyen konulardan biridir. Söz konusu olan bir konut kredisi almak olduğunda, daha büyük bir borç teminat altına alınacağından, genelde prim tutarları  yüksek olur. Burada önemli olan, kanunen bankadan kredi hayat sigortası alma zorunluluğunuz olmadığını bilmeniz; bankanızın size sunduğu kredi hayat sigortasından daha uygun fiyatlı bir alternative araştırabilir, hatta online satın alarak bankanıza sunabilirsiniz.

Kredi Notu:

Kredi ve kredi kartı ödemelerinde geçmişte ya da devam eden bir sorun yaşanmışsa; bu mutlaka kredi notunuza yansıyacaktır. Bu nedenle, eğer bir sorununuz varsa, kendi adınıza başvuru yapıp, reddedilmekten ve yine kredi notunuzu etkileyen bir durum oluşturmaktansa; sicili temiz aile bireylerinden biri adına kredi başvurusu yapmanızı tavsiye ederiz.

Bunları da beğenebilirsin