Konut Kredisi Alırken Ne Tip Masraflar Sizi Bekliyor?
Konut kredisi alırken bankadan alınan krediye ek bazı masraflar çıkmaktadır. Konut kredisine başvurmadan önce bu masrafları bilirseniz, herhangi bir sürprizle karşılaşmaz, bütçenizi ona göre hazırlayabilir ve fazla ödeme yapmamış olursunuz. Bu yazıda sizlerle konut kredisi alırken karşılaşabileceğiniz masrafları ve bu masrafları düşürebilmenin yöntemlerini ele alacağız.
Dosya Masrafı
Dosya masrafı, bankadan kredi alırken en çok ödeme yapılan kalemlerden biridir. Yeni çıkan yasalar uyarınca bankalar tarafından dosya masrafı olmayan krediler sunulmaktadır. Eğer dosya masraf paketi içinde dosya masrafı yoksa, bunun faiz oranına yansıtılıp yansıtılmadığından emin olun. Bahsi geçen oran ise bankadan bankaya değişmekte olup genellikle %1-2 seviyesindedir. Yani eğer 500.000TL değerinde konut kredisi alıyorsanız ve dosya masrafı %1 seviyesindeyse, banka sizden 5.000TL alacaktır. (Veya bunu faiz olarak yansıtacaktır.)
Ekspertiz Masrafı
Diğer önemli masraf kalemlerinden biri ise ekspertiz masrafıdır. Bu masraf, evin bedeline göre verilecek kredi miktarının belirlenmesini sağlar. Konut kredilerinde, verilen kredi miktarı evin yaklaşık satış bedeliyle aynı olamaz. Kredi miktarının ev bedelinden daha düşük olması gereklidir. Buna konut kredisi kullandırma oranı adı verilir. Kullandırma oranı yaklaşık %50 seviyesindedir. Yani alacağınız evin değerinin %50’si kadar konut kredisi alabilirsiniz. Örneğin 400.000TL değerinde bir ev almayı planlıyorsanız, banka size yaklaşık 200.000TL değerinde kredi verecektir. Kullandırma oranı en fazla %75 seviyesine çıkabilmektedir. Bu durumda evin değerinin ve kullandırma oranının belirlenmesi için ekspertiz firması tarafından inceleme yapılması gerekmektedir. İncelemenin bedeli kredi alacak kişiden alınmaktadır.
DASK
Bankalardan kredi aldığınızda ve krediyi ödeyemediğinizde eviniz haciz edilir. Çünkü konut kredisini alırken evinizi bankaya ipotek edersiniz. Bu durum şu şekilde açıklanabilir. Kredi taksitlerinizi ödeyemediğinizi düşünelim. Bankanın bir şekilde size verdiği parayı geri alması gerekir. Siz ödeme yapamadığınız için alternatif bir çözüm gerekmektedir. İşte bu durumda banka, kredi alımı sırasında ipotek ettirdiğiniz evinize el koyar. Bankalar bu gibi durumlar olabileceği için evlerin deprem sigortasına sahip olmasını istemektedir. Herhangi bir deprem durumunda evin yıkılması halinde ise banka, sigorta yapan kurumdan evin bedelini tahsil etmektedir. Bu nedenle DASK, konut kredisinin alındığı tüm durumlarda zorunludur.
Konut Sigortası
Konut sigortası da DASK ile benzerlik gösterir. DASK sadece depreme karşı bir sigortadır. Konut sigortası ise sel, yangın gibi diğer durumları kapsamaktadır. Yine benzer şekilde banka ipotek karşılığında evi haciz ettiğinde evin garanti altına alınmasını ister.
Kredi Hayat Sigortası
Hayat sigortası, kredi alan kişinin vefat etmesi durumunda kalan kredi bakiyesinin sigorta şirketinden alınmasını sağlayan bir masraf kalemidir. Hayat sigortası sadece konut kredisi alınırken değil aynı zamanda diğer kredi türlerinde de yapılmaktadır. Böylelikle krediyi alan kişinin kredi taksitlerini ödeyemeden vefat etmesi durumunda, banka kalan kredi bedelini sigortas şirketinden almaktadır.
Kredi Faizi
En büyük masraf kalemlerinden biri kredi faizidir. Konut kredisi almayı düşünüyorsanız, bankaların sunduğu faiz oranlarını takip etmek oldukça önemlidir. Çünkü faiz oranları bankalara göre farklılık göstermektedir. Faiz oranları, kredinin toplam geri ödeme miktarını etkilemektedir.
Konut Vergisi
Bazı durumlarda konut vergisi kredi içerisine dahil edilmektedir. Konut vergisi, satın aldığınız ev için yıllık olarak ödemeniz gereken vergiyi içermektedir. Bankadan konut kredisini çekerken, ilk yılın konut vergisi de masraf olarak karşınıza çıkabilir. Bu durum yaygın olmamakla birlikte bankadan bankaya farklılık gösterebilir.
Alım-Satım Masrafları
Alım ve satım masrafları aslında kredinin içerisine dahil edilmez. Ama konut almayı düşünüyorsanız, bu masraf kalemini düşünmeniz gerekir. Alım ve satım masrafları genellikle vergi dairelerinden ödenir ve alacağınız konuta göre farklılık gösterir. Yine de kredi alırken yaklaşık olarak bu masrafları hesaplayarak bütçenizi yönetebilirsiniz.