Konut Kredisi Borcu Olanlar Evlerini Satabilir Mi? Nasıl?

Konut kredisi borcu halen devam eden bir ev satılabilir. Ayrıca gerekli nakit para olduğu sürece, konut kredisi her zaman kapatılabilir ve ev üzerindeki banka ipoteği de kaldırılabilir. Bu durumda ipotekli evin borcunu nakit olarak ödenmesi ve tekrar bir kredi ile alınması gibi iki durum ortaya çıkar. Yeni bir kredi ile satın alınmak istenmesi durumunda; bankalar arası yazışma ve satış işlemi ile yapılabiliyor.

Böyle bir durumda aynı bankadan alıcı ve satıcı olması işlemleri hızlandırır. Resmi işleyişte yeni kredi onaylanınca eve eksper yani uzman gönderilir ve ipotek sahibi banka belirtilir. Satın alacak olan banka borçlu olunan bankaya, kredi borcunun kapatılması durumunda ipotek kaldırma yazısının verilmesi ve güncel kredi kapama tutarının belirtildiği, resmi bir yazı talep eder.  Borçlu olunan şube yazıyı gönderdikten sonra tapuda satış işlemi yapılır ve yeni kredi kullanılan bankanın tapu üzerine ikinci derece ipoteği koyar.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Satış işlemi yapılıp belgeler kredi kullanılacak bankaya geldikten sonra kredi açılışı yapılır. Kredi evin sahibi olan kişi yerine borçlu olunan bankaya gönderilip borcu kapandıktan sonra kalan miktar ev sahibine verilir. Borcu kapanan banka ipotek kaldırma yazısını şubeye iletir. Bu sayede ikinci derecede ipoteği olan banka birinci dereceden ipotek sahibi olur. Bu işlemler ipotekli evi yeni bir kredi ile almak istenmesi durumunda gerçekleşir.

Ayrıca ipotekli bir evi nakit parayla almak isteyen kişiler de şöyle bir yol izleyebilir:

Borçlu olunan bankadan  güncel kredi anapara borcu ve erken ödeme cezası ile toplam kapama tutarı öğrenilir. Günlük faizlere dikkat edilmesi önemlidir. Hesaplanan konut kredisi kapama tutarı haricindeki ev tutarı, alıcı tarafından bankaya yatırılır. Yatırılan tutara karşılık bankadan blokeli çek alınır. Tapu işlemleri yapılır ve satıcıya blokeli çek verilir. Satıcı bu tutarı bankadan tahsil eder. Bankadan paranın çekildiğini belirten yazıyla tapudaki ipotek işlemleri kaldırılır. Tapu yeni sahibine geçmiş olur. Yani evet konut kredisi borcu devam eden evler satılabilir ve bu işlemler ilerleyerek satış işlemleri gerçekleştirilir.

Bunları da beğenebilirsin