Konut Kredisi Çekmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Konut kredisi ev almak isteyen insanların pek çoğunun başvurduğu bir yöntemdir. Peşin parası yeterli olmayan binlerce insan her yıl konut kredisi için bankalara başvuru yaparlar. Bankalar konut kredisi çekmek isteyen kişiler hakkında geniş çaplı bir araştırma sağlar. Aynı zamanda konut kredisinin miktarı çok olduğu için bankaların aldığı farklı önlemler de vardır. Bu noktada potansiyel banka müşterilerinin aklına konut Kredisi çekmek için gerekli şartlar nelerdir? Sorusu gelebilir.

Bankaların uyguladıkları prosedür konut kredilerinde değişmemektedir. Faiz oranları açısından da çok bir değişiklik öngörülmese de devlet ortaklı ya da devlet bankaları daha düşük faiz uygularlar. Taksit sayısı yüksek olacağı için düşük faizli çekilen konut kredileri yüksek oranda avantaj sağlar. Ancak bu bankaların konut kredisi kullanımı konusundaki şartları diğer bankalara göre çok daha ağırdır.

Alınacak Konutun Krediye Uygun Olması

Konut kredisi çekmek için öncelikle alınacak konutun belli olması şarttı. Çünkü bankalar bu konuta göre kredi analizi düzenlerler. Müşteri bankaya başvurduğu an itibari ile konutun alışa hazır olması ve üzerinde herhangi bir ipoteğin bulunmaması gerekir. bu noktada en önemli kriter konutun krediye uygun olmasıdır. Yani toprak tapu denilen arsa payı evler bu kritere uymaz ve bankalar bu evler için kredi tanımlamaz. Kat tapusu olan ve krediye uygun olan evler için konut kredisi çekilebilir. Bu nedenle aranan ilk kriter budur.

Müşteri Kredi Geçmişi

Bu yazı ilginizi çekebilir

Her kredide olduğu gibi konut kredilerinde de müşterilerin kredi geçmişi önemlidir. Yani müşterilerin KKB skoru konut kredisi çekmeye elverişli olması gerekir. Herhangi bir pürüzü olan ancak kredi çekmeye çok engel olmayan durumlarda bankalar müşteriden kefil talep edebilirler. Bu kefilin KKB’si düzgün ve düzenli geliri olması şarttır. Ancak durum ne olursa olsun krediye elverişli bir puanı olmayan müşteriler konut kredisini de çekemeyeceklerdir. Bu tarz durumlarda genellikle müşteriler farklı bir kişi ya da yakınları üzerinden konut kredisi çekebilmektedirler. Örneğin ev alacak kişinin KKB’si yeterli değil ise çocukları ya da ailesinden bir başkası konut kredisi çekebilmektedir. Ancak borç bitene kadar ev sahibi kişi krediyi çeken kişi olarak görünmek zorundadır.

Eksper Raporunun Elverişli Olması

Alınacak konut belli ise ve müşteri kredi çekmeye uygun ise bir sonraki aşama eksper raporu olacaktır. Yani bankanın eksperi konuta giderek değer belirlemesi gerçekleştirir. Bu değer, olası bir durumda müşteri borcunu ödemez ise kredinin tamamını kapatabilecek şekilde olmalıdır. Yani bu değer aynı zamanda bankanın müşteriye vereceği krediyi de belirler. Çünkü bankalar eksper değerinin yüzde 80’i oranında müşteriye konut kredisi vermektedir. Eksper bu değeri belirlerken konutun mevki isine, ulaşım olanaklarına, kaçıncı katta olduğuna, yapımında kullanılan malzemesine, deprem bölgesi olup olmadığına ve kaçak kat bulunup bulunmadığına bakar. Tüm bu kriterler konutun değerini belirlemede göze alınan koşullardır. Bu koşullar ne kadar elverişli ise bankanın kullandıracağı kredi de o kadar artacaktır. Aksi halde bankanın vereceği kredinin üstünü müşteri tamamlamak zorundadır.

Kredi Taksitlerinin Belirlenmesi

Son aşamada bankanın vereceği kredinin taksitleri devreye girecektir. Bu noktada önemli olan kriter ise belirlenen kredi taksitlerinin müşteri tarafından rahat ödenebilmesidir. Eğer müşteri hane gelirini sunar ise banka hanenin toplam geliri ile kredi taksitini karşılaştırır. Bu noktada da kredi taksitlerinin kolaylıkla ödenebilecek olması önemlidir. Hane geliri dendiğinde anne, baba, eş, kardeş baz alınır. Müşteri yakın bir dostunun ya da arkadaşının gelirini hane geliri olarak gösteremez.

Ancak hane geliri yetersiz kalır ise o noktada müşteri farklı bir kefil sunabilir. Bu kefilin kim olduğunun bir önemi yoktur. Ancak kişi en az müşteri kadar bu konut kredisinden sorumlu olduğunu bilmelidir. Çünkü bankalar kredi taksitlerini müşteriden tahsil edemez ise kefilden alır. Bu nedenle kefilinde KKB’si ve geliri en az müşteri kadar önemlidir. Bazı müşteriler bankalara ek gelir sahibi olduğunu bildirirler. Bankanın bu ek gelire dair belge isteyeceği unutulmamalıdır. Örneğin müşteri bir kira geliri elde ediyor ise her ay kira yatan hesabının ekstrelerini bankaya sunmak zorundadır. Tüm bu koşullar sağlanıyor ise ev üzerinde ipotek oluşturulması şartı ile kredi kullanımı gerçekleştirilir.

Bunları da beğenebilirsin