Konut Kredisine Sigorta Zorunluluğu Kalktı mı?

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliğinin 26. maddesinde, tüketicinin “açık talebi” olmazsa, kredi işlemlerinde bankalar sigorta yapamıyor. Buna rağmen bir şekilde çabaları olabilmektedir. Kişilerin bu konuda dikkatli olmaları ve hakları almaları gerekmektedir.

Tüketicinin Talebi Olmadan Sigorta Yapılıyor mu?

Banka, kardeş şirket denebilecek bir sigorta şirketine habersiz bir şekilde sigorta yaptırıyor. Böylelikle müşterisinin kişisel bilgilerini izinsiz bir şekilde kullanmış oluyor. Üstelik müşterinin haberi dahi olmadan sigorta primleri kesiliyor.
Tüketici mevzuatı açısından değerlendirme yapılırsa habersiz yapılan sigorta sözleşmeleri geçersiz sayılıyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bankalar Sigortayı Zorunlu mu Tutuyor?

Kredi çekerken banka tarafından hayat sigortası talep edilmesine rağmen aslında böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Yasal düzenlemelerde zorunlu olmamasına karşın, ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinde bankalar bunu talep edebiliyor. Çünkü bankaların genellikle sigorta şirketleri de oluyor ve bu nedenle şube çalışanlarına, kredi verilirken sigorta da satma hedefi söz konusu olabiliyor. Hatta bazı bankaların ikinci bir sigorta poliçesi de satmaya yeltendiği biliniyor.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 5. Maddesinde “Aksine bir teamül, ticari örf veya adet yoksa, satıcı bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı veya ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınmasına bağlı kılamaz” ifadesi yer alır. Bu sebeple sigorta zorunluluğunun bankalar tarafından koşul olarak koyduğu görülüyor.

Yapılan Sigorta İptal Edilebilir mi?

Sizden habersiz yapıldıysa, konuyla ilgili olarak bir dilekçe yazarak Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na başvurmanız mümkün. Eğer bilginiz dahilinde bir hayat sigortası yapıldıysa, hayat sigortası prim ödemelerinizi gösteren ilgili belgelerle söz konusu sigorta şirketine başvurmanız gerekiyor. İlgili sigorta şirketine başvuru gerçekleştirdikten sonra e-başvuru işleminizi de yapabilirsiniz. E-başvuruda dikkat edilmesi gereken hususlar; öncelikle sigorta şirketine doğrudan başvuru yapılmış olması ve şirketten yaptığınız doğrudan başvuruya yanıt gelmiş olması gerekir. 15 gün içerisinde yanıt gelmezse yeniden iptal başvurusu yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin