Konut Sigortası Bina Teminatı Nedir?

Ev sahibi olanların ya da oturduğu evin olası bir risk sonucunda hasar görmesi durumunda maddi zararı en aza indirmek isteyen kiracıların tercih ettiği konut sigortası, farklı teminatlar sunarak kendinizi maddi olarak güvence altına almanıza yardımcı oluyor. Konut sigortası sayesinde evinizi yangın, hırsızlık ya da doğal afetlere karşı koruyabilirsiniz. Sadece evin değil, binanın ya da evin içindeki eşyaların da teminatlar dahilinde korumaya alınabileceği konut sigortası söz konusu olduğunda çoğu kişi bina teminatının ne olduğunu merak ediyor. “Konut sigortası bina teminatı nedir?” sorusunun detaylı yanıtı yazımızda yer alıyor. 

Konut Sigortası Bina Teminatı Kapsamı Nedir?

Konut sigortası yaşadığınız ya da sahip olduğunuz evin ve evdeki eşyaları kapsayabileceği gibi, kişi isterse poliçeye bina teminatını da dahil edebilir. Konut sigortasında yer alan bina teminatı ile birçok duruma karşı koruma sağlanmış olur. Bina teminatı söz konusu olduğunda teminat kapsamında olan durumlar şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Deprem, yangın veya su baskını gibi durumlarda binada oluşabilecek hasarlar. 
  • Bina içerisinde yer alan tesisat ve özel eşyaların zarar görmesi. 
  • Hırsızlık, doğal afet, araç çarpması, ferdi kaza ya da enkaz kaldırma gibi durumlarda meydana gelebilecek hasarlar. 
  • Bina içinde bulunan ortak kullanım alanlarının yanı sıra bahçe, avlu, çevre duvarları ya da sarnıçlarda meydana gelen zararlar. 
  • Bağımsız bir bölüm oluşturmamak kaydıyla bina dışında bulunan heykel, havuz, iskele ya da rıhtım gibi alanların hasar görmesi.

Bina Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Konut sigortası bina teminatı söz konusu olduğunda herhangi bir durumda oluşabilecek bir hasardan dolayı ödenecek olan tazminatın belirlenebilmesi için bina bedelinin hesaplanması gereklidir. Bina bedeli belirlenirken ise satış değeri değil, yeniden inşa maliyeti göz önüne alınmaktadır. Bu hesaplamada ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından açıklanan bina maliyeti ve binanın brüt m2 alanı çarpılmaktadır. Söz konusu hesaplamada arsa payı işlemler dışında tutulmaktadır. Aynı zamanda bina içine özel olarak yaptırılmış olan dekorasyon masrafları da bina bedeline eklenir. 

Bunları da beğenebilirsin