Konut Sigortası ve DASK Arasındaki Fark Nedir?

Ev sahibi olan kişilerin konutlarını olası risklere karşı korumak için zorunlu ya da isteğe bağlı sigortalardan faydalanması doğaldır. Konutta hasara neden olabilecek durumlara karşı koruma sağlayan sigortalar, güvence sağladığından sıklıkla tercih edilir. Konutlar için yapılan sigortalar söz konusu olduğunda ise akla ilk olarak DASK ve konut sigortası gelir. Genellikle ikisinin aynı olduğu düşünülse de konut sigortası ve zorunlu deprem sigortası birbirinden tamamen farklıdır. 

Konut Sigortası Nedir?

Evinizi ya da evinizde bulunan eşyaları beklenmeyen risklere karşı güvence altına almanızı sağlayan konut sigortası, zorunlu değildir ve isteğe bağlı yapılmaktadır. Konut sigortasının asıl amacı yangın, hırsızlık ya da su baskını gibi riskli bir durumda ortaya çıkabilecek maddi hasarın en aza indirilmesini sağlamaktır. Sigorta şirketine bağlı olarak konut sigortasının kapsamı değişkenlik gösterebilir ve poliçede yer alan teminatlar değişebilir. Aynı zamanda konut sigortası sadece ev sahipleri değil, kiracılar tarafından da yaptırılabilir. Evde bulunan eşyaların poliçeye dahil ettirilmesi de mümkündür. Bu sayede binanın zarar görmediği, ancak eşyaların zarar gördüğü bir durumda maddi zarar da en aza indirilmiş olur. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

DASK Nedir?

Zorunlu deprem sigortası olarak da bilinen DASK, adından da anlaşılacağı üzere yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Bu noktada çoğu kişi DASK neleri kapsıyor sorusunun cevabını merak etmektedir. DASK, deprem ya da depremin neden  olduğu yangın, yer kayması ve tsunami gibi durumlarda konutunuzun zarar görmesi durumunda maddi kaybınızın poliçede yer alan limitler dahilinde karşılanmasını sağlar. Zorunlu deprem sigortası kapsamında ana duvarlar, temel, bahçe duvarları, tavan, taban, asansör, çatı ve baca gibi bölümler bulunur. 

DASK ve Konut Sigortası Arasındaki Farklar

  • Zorunlu deprem sigortası her ev sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüyken, konut sigortası istek dahilinde yaptırılır. 
  • DASK sadece deprem nedeniyle oluşabilecek hasarlar için maddi güvence sağlarken, konut sigortasının teminatları daha geniş ve kapsamlıdır. 
  • Zorunlu deprem sigortası iptal edilemezken, konut sigortası isteğe bağlı olduğundan kişi istediği zaman iptal edilebilir.
  • DASK sadece deprem kaynaklı oluşan bina hasarı sonrasında ödeme yaparken, konut sigortasında deprem, su baskını ya da yangın nedeniyle eşyaların zarar görmesi durumunda ödeme yapar. 
  • DASK poliçeleri için taban fiyat uygulanırken, konut sigortasında kişinin isteğine göre poliçe tutarı değişmektedir. 
Bunları da beğenebilirsin