Konutlarda Aidat Ücreti Nasıl Belirlenir?

Apartmanda veya sitede yaşayan kişilerin belirli bir aidat ücreti ödemesi gerekmektedir. Genellikle apartmanlarda bu aidat ücreti apartman yöneticisi ile yapılan toplantılarda belirlense de, özellikle site aidatları yasal düzenlemelerde belirtildiği gibi hesaplanmalıdır. Çoğu kişi konut aidatı ücretlerinin nasıl belirlendiğini merak ederken, aidat artış oranını da öğrenmek istiyor. Yazımızda apartman ya da site aidatı hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını vereceğiz.

Konut Aidatı Nasıl Hesaplanır?

Konut aidatı söz konusu olduğunda, konutun apartmanda ya da site içinde olup olmadığı fark etmeden konut sahibi herkes, eşit oranda aidat ödemesi yapmak zorundadır. Apartman aidatı hesaplamasında apartman görevlisi, temizlik, bahçıvan, bekçi, güvenlik ya da kalorifer gibi ortak bakım giderleri her konut için eşit olarak yapılmaktadır. Buna göre dairesi metrekare olarak daha küçük bir kişi, metrekaresi daha büyük olan bir evde yaşayan kişi ile aynı aidat ücretini ödemekle yükümlüdür. Konut aidatı hesaplaması ise Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yapılmaktadır.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na Göre Aidat Nasıl Belirlenir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre yapılan aidat hesaplamasında, dairenin apartmanda ya da sitede bulunuyor olması durumunda, aylık ve yıllık masraf çıkarılarak toplam giderler göz önüne alınmaktadır. Yapılan gider hesaplamasının ardından da çıkabilecek ek masraflar dikkate alınarak, bütçe belirlemesi yapılmaktadır. Sonrasında ortaya çıkan rakam, daire sayısına bölünerek daire başına düşen miktar belirlenmiş olur. Belirlenen rakamın kesinleşmesi için yönetim planına bakılır ve site ya da apartman sakinlerine iletilir. Diğer yandan konut aidatı senelik ya da aylık olarak talep edilebilir. Daha düşük miktarlarda aidat alınan apartmanlarda yıllık aidat ödemesi sık görülürken, sitelerde tüm giderlerle beraber aidat ücreti genellikle aylık olarak alınmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Konut Aidatını Kim Belirler?

Konut aidatının belirlenmesinde Kat Mülkiyeti Kanunu göz önüne alınırken, tüm bu işlemler kat maliklerinden oluşan kurul tarafından gerçekleştirilir. Gerçekleşen toplantı ile yukarıda belirttiğimiz şekilde yapılan gider hesaplaması sonucunda aidat belirlenmesi yapılmaktadır.

Site Aidat Artış Oranı 2022

Genel gider olarak da bilinen konut aidatlarının belirli bir oranda artması söz konusu değildir. Yasal olarak yıllık aidat artışına dair bir üst sınır koyulmamıştır. Aidat hesaplamasında aylık ve yıllık masrafların yanı sıra ek giderler de göz önüne alındığı için, her apartman için aidat artışı farklı oranlarda olabilir. Diğer yandan tek bir apartman için aidat artış oranı daha düşük olurken, yüzlerce farklı konutun bulunduğu sitelerde aidat artışı giderlere bağlı olarak daha yüksek bir oranda hesaplanabilir.

Aidatın ödenme zamanına dair Kat Mülkiyeti Kanunu’nda herhangi bir süre belirlenmemiş olsa da, yönetim planına göre bir süre belirlenmesi gerekmektedir. Bu aidat ödemelerinin gecikmemesi ve zamanında yapılması için alınması gereken önlemler arasındadır. Belirlenen süre içerisinde aidat ödemesi yapılmazsa, aylık %5 oranında bir gecikme tazminatı uygulaması ve icra takibi başlatılabilir. 

Bunları da beğenebilirsin