Kredi Alacak Tüketiciler Artık Sigorta Yaptırmak Zorunda Değil!

Kredi almak birçok kişi için hayatlarının çeşitli dönemlerinde gerek ihtiyaçlar nedeniyle, gerekse yatırım amaçlı gündeme gelmektedir. Tüketicilerin banka ve diğer finansal kuruluşlarına kredi başvurusunda bulunduklarında, kredi dosya masrafı ve kredi hayat sigortası gibi ek masraflarla karşılaşırlar. Yapılan yeni düzenlemeyle beraber tüketicinin sigorta poliçesi satın almaya zorunluluğu ortadan kalkarken, kredi başvurusunda bulunanların sigorta poliçelerini istedikleri şirketten yaptırabilme hakkı da ön plana çıkıyor. Konuyla ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kredide Yeni Dönem: Sigortasız Kredi Sözleşmesi

Tüketici Kredisi ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yapılan yeni düzenleme ile kredi almak isteyen kişiler, kendileri tercih etmezse, sigorta yaptırmak zorunda kalmayacak. Bu bağlamda bankaların ve diğer finans kuruluşlarının kredi başvurusunda bulunan bireylere iki ayrı sözleşme sunması gerekiyor. Bu sözleşmelerden biri sigortalı, diğeri de sigortasız kredi teklifi şeklinde hazırlanacak. Diğer yandan tüketiciden özellikle bir istek gelmedikçe, her iki kredi türünde de hayat sigortası ya da kredi ödeme güvencesi gibi benzer sigorta türlerinin zorunlu olarak yapılması mümkün olmayacak. Bunun yanında kredi kuruluşları tarafından kullandırılan konut kredileri ile ilgili olarak yaptırılması gereken zorunlu deprem sigortası, kredi kullanan tarafından yaptırılmamış ise kredi kuruluşu tarafından sigortalıya bilgi verilmek şartıyla yapılır. Konuyla alakalı ayrıntılı bilgi için Türkiye Sigorta Birliği‘nin sayfasını inceleyebilirsiniz.

Tüketici Kredi Sigortasını İstediği Yerden Yaptırabilecek

Bu yazı ilginizi çekebilir

Yeni yönetmelikle birlikte, finans kuruluşlarının 2 farklı sözleşme türü sunmasına ek olarak, kredi almak isteyenler sigorta poliçesi yaptırmak isterlerse, poliçe satın alacağı sigorta şirketini de kendi seçebilecek. Bu demek oluyor ki, kredi kullananlar bankanın ya da ilgili finans kuruluşunun anlaşmalı olduğu sigorta şirketi üzerinden sigorta yaptırmak zorunda kalmayacak. Ancak bu noktada kredi kullanan, satın aldığı poliçenin sigorta tutarının kredinin kalan borç ve vadesi ile uyumlu olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Aynı zamanda kredi tutarını aşan sigorta yaptırılması da söz konusu olmayacak.

Sigortalı Kredi Sözleşmesi İmzalayacakların Bilmesi Gerekenler

Finans kuruluşları tarafından sunulan iki farklı kredi sözleşmesinden sigortalı olanı talep eden vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı faktörler bulunmaktadır. Öncelikle vatandaşların banka tarafından toplam geri ödeme tutarlarına yönelik bilgilendirilmesi zorunludur. Sigortalı veya sigortasız sözleşmelerde aylık taksitlerin aynı olması durumunda vatandaş her iki sözleşme için de geri ödeme tutarını öğrenme hakkına sahiptir. Diğer yandan tercih formu ile beraber verilmesi zorunlu olan bilgi formunda kredi anlaşmasına ilişkin detaylar yer almalıdır. 

Kredi Kullanacak Tüketicilere Seçim Özgürlüğü Getirildi

Kredi kullanacak olan kişiler artık sigorta yaptırıp yaptırmayacağını seçebilirken, olayinkolayi.com tarafından %40’a varan indirimli kredi hayat sigortası ile kredi masraflarında avantajı yakalamak mümkün. Kredi kullanma aşamasında olan kullanıcılar da platformda kriterlerine uygun kredi tekliflerini listeleyebiliyor. Kredi kullanmadan mutlaka olayınkolayı’na uğrayın!

Bunları da beğenebilirsin