Kredi Başvurusunda Bulunmadan Önce Hesaplamanız Gereken 5 Şey

Hayatımızın her döneminde para ihtiyacı bitmiyor. Okul masraflarını ödedik diyoruz, işe giriyoruz, bu defa konaklama masrafları baş gösteriyor. Evlilik ya da tatil gibi planlarımız da her ne kadar en mutlu günlerimiz olsalar da ekonomik planlamasını yapmadığımızda kabusa dönüşebiliyorlar. Bu gibi hallerde ilk akla gelen çözüm kredi çekmek! Fakat kredi başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken detayları atlarsak başımıza daha da büyük sıkıntılar açabiliriz. O halde bankalara kredi başvurusu yapmadan önce dikkat etmemiz gerekenleri şöyle sıralayalım.

Kredi İhtiyacınız Var Mı?

Kredi başvurusu ciddi bir karar, süreli bir ekonomik bağlılığı gerektiriyor. Neden başvuru yapmak istediğinizi net olarak belirlemeniz gerekli. Bankalar paralarını elbet bir şekilde geri alacaklardır, bu yüzden çekeceğiniz kredinin gerçek bir ihtiyaç olduğundan emin olmalısınız. Ekonomik verilerinizi değerlendirip son çare olarak banka kredilerine yönelmelisiniz. Unutmayın kredi yalnızca uzun vadeli borç demektir.

Kredi Çeşidini Doğru Belirlemek!

Kredi çekmeye karar verdiğinizde karşınıza birçok farklı seçeneğin çıktığını göreceksiniz. Belirlediğiniz ihtiyaca uygun krediyi seçmek, işin sonunda karlı çıkmanız için çok önemli. Farklı ihtiyaçlara hitap eden özelleştirilmiş krediler mevcut. Örneğin ev satın almak istiyorsanız konut kredisi bu alışveriş için özel olarak tasarlanmış. Aynı şekilde araba satın almak isteyenlere özel taşıt kredisi de var. Tatil gibi planlarınız için kredi çekiyorsanız ihtiyaç kredisi seçeneğinden faydalanabilirsiniz. Tüm bu farklı imkanlar kendilerine has ödeme koşulları ve faizlerle geldiği için aralarından en uygununu seçmek kredi işlemlerinin en mühim kısmıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

İhtiyacınız ne kadar?

Bankadan alacağınız kredinin miktarını en uygun değerde tutmak geri ödemelerinizi kolaylaştıracaktır. Bunun için planlarınıza göre ne miktarda para ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. İşinizi yürütmeye yetmeyecek kadar az bir kredi çekerseniz belki geri ödemesi daha kolay olur ama sonuçta yeniden borç bulmanız gerekebilir. Öte yandan ihtiyacınızın üstünde kredi çekmeniz durumunda belki ilk anda elinizde fazla para olduğu için rahat edebilirsiniz ama faiz oranları ile geri ödemelerde fiyatlar da artmış olur. Bu yüzden ihtiyacınızı tam olarak belirlemelisiniz kredi çekmeden önce.

Bankalar Arasında Seçim Yapmak

Bankalar kredi çekmek isteyen müşterileri kazanmak adına birbirleri ile sürekli rekabet içinde. O halde bundan faydalanmak da sizin elinizde. İhtiyacınız olan kredi türüne en uygun faiz ve ödeme değerlerini veren bankayı araştırıp bulmalısınız. Maaşınızın yatırıldığı, sıklıkla kullandığınız bankaya bağlılık hissediyor olabilirsiniz ama diğer bankaların sunduğu seçenekleri de değerlendirip en ekonomik olana karar vermelisiniz.

Kaç Vadede ve Aylık Ne Kadar Ödeme Yapabilirsiniz?

Kredi çekerken bunun uzun dönemli bir borç olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu borcu üstüne faiz ekleyerek geri ödemeniz gerekecek. Bu yüzden sürekli gelirinizi iyi değerlendirmelisiniz. Geri ödemeyi kaç vadede yapabileceğinize, maaşınızın ya da gelirinizin ne kadar süre devam edeceğine göre kredi çekmelisiniz. Aynı şekilde aylık olarak elinize geçen paranın ne kadarını kredi ödemesine ayırabileceğinize baştan karar verip krediyi ona göre çekmelisiniz.

Bunları da beğenebilirsin