Kredi Dosya Masrafı Nedir?

Bankalardan alınan konut kredisi, araç kredisi ya da ihtiyaç kredisi gibi tüm kredi türlerinde vatandaşların karşısına kredi dosya masrafı çıkmaktadır. Nakit ihtiyacını karşılamak için kredi başvurusu yapıldığı zaman kredi dosya masrafı adı altında bazı giderler için ücret alındığını görebilirsiniz.

Kredinin onaylanması durumunda verilecek olan ana paranın içinden kesinti yapılarak alınan kredi dosya masrafı nedir? ve nasıl hesaplanır? Sorularının yanıtları yazımızda sizi bekliyor.

Kredi Dosya Masrafı: Bilinmesi Gerekenler

Kredi tahsis ücreti olarak da bilinen kredi dosya masrafı 2014 yılında “Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği” ile beraber düzenlenmiş olan ve bireysel kredi tutarlarının en fazla binde 5’i şeklinde alınması gereken bir masraf kalemidir. Çoğu kişi sigorta, ipotek ve ekspertiz gibi farklı masraf kalemlerinin de dahil olduğunu düşünse de aslında bu masraflar kredi tahsis ücretine dahil değildir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi Dosya Masrafınızı Hesaplamak için Tıklayın!

Kredi Dosya Masrafı Hesaplama 2023

Kredi dosya masrafı bireysel kredilerde talep edilen kredinin binde 5’i olarak hesaplanmaktadır. Buna göre 100 bin TL kredi başvurusunda bulunan ve başvurusu onaylanan bir kişi kredi dosya masrafı olarak 500 TL ödeyecektir. Kredi başvurusu yapmadan önce çekmek istediğiniz kredi tutarını belirledikten sonra bu yöntemle kredi dosya masrafının ne kadar olacağını hesaplayabilirsiniz.

Kredi Dosya Masrafı İadesi Yapılır mı?

Çoğu kişi kredi dosya masrafı geri alma konusunda net bir bilgiye sahip değildir. Ancak kredi çekerken bankalar tarafından alınan kredi dosya masrafının iadesini istemek yasal bir haktır. Kredi dosya masrafı iadesi almak istiyorsanız öncelikle krediye dair tüm belgeleri hazırlamanız ve kredi dosya masrafı iade ile alakalı talebinizi belirten bir dilekçe yazmanız gereklidir. Ardından krediyi almış olduğunu bankaya başvuru yapabilirsiniz. Eğer başvurunuz sonucunda bankadan olumsuz bir yanıt alırsanız, yeni bir dilekçe ile Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Ancak çoğu banka belirttiğimiz şekilde başvuru yapmanız durumunda herhangi bir zorluk çıkarmadan kredi dosya masrafı iadesi yapmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin