Kredi Hayat Sigortası İntiharı Kapsar mı?

Herhangi bir bankadan alınan her kredide hayat sigortası yapılmaktadır. Hayat sigortasının yapılma amacı kredi çeken kişinin vefatı durumunda yakınlarının ve bankanın kendini güvence altına almasıdır. Böylelikle kişinin vefat etmesi durumunda borç sigorta tarafından ödenmektedir. Böylece kredi çeken kişinin mirasçıları borç yükünden kurtulmuş olur.

Ancak hayat sigortası kapsamında ödemenin yapılmadığı durumlar da vardır. Bu durumlardan biri de sigortalı kişinin intiharıdır.

Kredi çekerken zorunlu olarak yapılan hayat sigortasında açık şekilde belirtilen maddelerden biri de kişinin intihar etmesi durumunda sigorta şirketinin borcu ödemekle yükümlü olmamasıdır.

İhtihar Eden Kişinin Ruhsal Durumu

Belirtilen maddeye göre sigortalının intihar etmesi durumunda ruhsal durumu ne olursa olsun yukarıda belirtilen bu yükümlülük geçerlidir ve bu durumda sigortacı sadece sigortanın o anki riyazi ihtiyatını öder. Eğer aksine bir sözleşme yapılarak süre kısaltılmamışsa, sigortalı aralıksız olarak 3 yıl boyunca ödeme yapmışsa, bu süre sonraki ölümde sigorta şirketi sigorta teminatının tümünü ödemekle yükümlüdür.

Kredi hayat sigortası yukarıdaki durumlar göz önünde bulundurulduğunda sadece belirli durum ve şartlarda ödeme yapmaktadır. Kredi çekecek ve hayat sigortası yaptıracak kişilerin bu konuda bilgi sahibi olması önemlidir. En çok merak edilen konulardan biri bu olduğu için hem sigortalı hem de yakınları bu durumdan haberdar olmalıdır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ödenen Kredi Borcunun Geri Alınması

Peki, kişinin ölümü sonrasında ödenen kredi borcuna ne olur? Ödenmiş olan kredi borcu kadar olan kısmı sigortalının mirasçıları tarafından alınabilir mi?

Eğer sigortalı kişi intihar kaynaklı olarak vefat etmemişse mirasçılarının o zamana kadar ödenen kredi borcu tutarını alması mümkündür. Sigorta şirketi bankaya borcun tamamı kadar ödeme yapacağından kalan tutar kişinin mirasçıları tarafından talep edilebilir.

Örneğin; sigortalı kişi bankadan aldığı kredi tutarına göre 1 sene boyunca aylık borç ödemelerini yaptıysa ve sonrasında normal yollarla vefat etmişse mirasçılar ödenmiş olan 1 yıllık borcun tutarı kadar ödeme alabilmektedir.

Ancak bu durum banka ve sigortalının mirasçıları arasında yapılacak anlaşma sonucunda gerçekleşecektir. Diğer yandan intihar durumunda banka kredi borcunun ödemesini yapmamakta, eğer sigortalı aralıksız olarak 3 yıl boyunca poliçe ödemesini yapmışsa sadece hayat sigortasında yer alan teminatı karşılamaktadır.

Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Sigortalı kişi kredi kartı alırken hayat sigortası yaptırmışsa ve intihar olmadan normal yollardan vefat etmişse yine borçları sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Ancak kişi intihar etmişse kredi kartı borçları da mirasçıları tarafından ödenmelidir.

Bunları da beğenebilirsin