Kredi Hayat Sigortası’nda Açık Onay Şartı

Tüketici Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde bankaların müşterilerinin açık onayını almadan Kredi Hayat Sigortası poliçesi oluşturmalarıyla ilgili çok önemli bir karar aldı. Emsal oluşturan karardan sonra bankaların kredi müşterilerine sundukları Kredi Hayat Sigortası poliçeleri için açık onay alınması gerekliliği kesinleşti. Bir vatandaş, kredi çektiği sırada açık onayı olmadan Kredi Hayat Sigortası da satın aldığını fark etmesi üzerinde 30 gün içerisinde iptal hakkını kullanmak istedi. Bankadan olumsuz yanıt alınca konuyu yargıya taşıyan vatandaş, yargı sürecinin sonunda haklı bulundu ve para iadesi talep edildi.

Yönetmelik açık onay istiyor!

Türkiye’de zorunlu sigorta ürünleriyle ilgili esasları belirleyen Hazine Müsteşarlığı’nın Bireysel Kredilerle Bağlantılı Sigortalar Uygulama Esasları Yönetmeliği’ne göre, kredi kuruluşu tarafından kredi kullanana açıkça bilgi verilmesi ve onayının alınması gerekiyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Basitçe “tüketicinin tercih hakkının elinden alınması” olarak değerlendirilen bu durum, bankaların özensiz bir şekilde, gerekli detayları eklemeden doldurdukları formlarla müşterilerine bağlı oldukları sigorta şirketleri üzerinden poliçe oluşturmalarıyla gerçekleşiyor. Özensiz doldurulan formlar ise çoğu zaman tüketicilerin teminatlarının karşılığını alamamasıyla sonuçlanıyor.
Poliçede yer alan vefat teminatı “beyan eksikliği” bahane edilerek varislere ödenmiyor.

Onayınız olmadan Kredi Hayat Sigortası poliçesi oluşturulursa ne yapabilirsiniz?

Böyle bir durumda Tüketici Kanunu’ndan kaynaklı olan uyuşmazlıklar bakımından parasal sınırlamalara göre Tüketici Hakem Heyeti’ne veya Tüketici Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekmektedir. Yapılan başvuru sonucunda Kredi Hayat Sigortası sözleşmesinin iptali ve ödenmiş sigorta primlerinin yasal faizleriyle geri alınması mümkündür. E-başvuru işlemi yapılmadan önce dikkat edilmesi gereken husus ise ilgili kuruluşa öncesinde doğrudan iptal talebinden bulunulmuş olması gerekliliğidir. Ayrıca doğrudan şirkete yapılan başvuru sonrasında ilgili şirketten yanıt gelmesi halinde e-başvuru gerçekleştirilebilir. 15 gün içerisinde yanıt gelmezse yeniden doğrudan başvuru yapmak gerekmektedir. Şirketten yanıt geldiği durumlarda ise e-başvuru da gerçekleştirilebilir.

Bunları da beğenebilirsin