Kredi Hayat Sigortasında Cayma Hakkı

Kredi hayat sigortası çoğunlukla bankalar tarafından kredi alımı esnasında – vefat durumunda krediyi güvenceye almak amacıyla- sunulmaktadır. Burada bankaların rolü anlaşmalı sigorta şirketine aracılık yapmaktadır. Yani aslında bankalar, hayat sigortası satan sigorta şirketleri ile kredi alan müşterileri buluşturmaktadır.

Aslında bu durum pratikte herkes için faydalı görünebilir:

  • Banka, vefat durumuna karşın verdiği borcu garanti altına almaktadır.
  • Sigorta şirketi, bankalar üzerinden müşterilere ulaşarak hayat sigortası ürünlerini satmaktadır.
  • Müşteri ise, ailesine borç yükü bırakmak istemeyeceği için ek bir uğraşa gerek kalmaksızın hemen sigorta poliçesini imzalamaktadır.

Yukarıdaki klasik kredi satın alma sürecinde herkes mutlu iken, siz finansal açıdan bir röntgen çekmek isteyebilirsiniz. Bu noktada hayat sigortası ile ilgili araştırma yapabilir ve farklı bir hayat sigortası teklifi ile karşılaşabilirsiniz…

“En Uygun Fiyat ve En Uygun Kapsam” Farkı Bir Sigorta Şirketinde Bulunduğunda…

Kredi alım sürecinde hayat sigortasının çoğunlukla sadece bankadan alınabileceği inancı hakim olsa da, aslında gerçekte durum böyle değildir. Kredi alırken masraf paketini düşürmek için çabalayan müşterilerdenseniz, hayat sigortasında farklı sigorta şirketlerinden araştırma yapmanız en doğal hakkınız.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Eğer aynı kriterleri sağlayan farklı bir sigorta teklifi ile karşılaşmışsanız ve bütçenize daha uygun olduğunu düşünüyorsanız mevcut kredi hayat sigortası sözleşmenizdeki “cayma hakkını” kullanabilirsiniz. Sigortacılık Mevzuatı, bireylerin cayma hakkını kullanabileceğini açıkça karara bağlamıştır.  Bu hak, mevzuata göre sigortanın alındığı ilk bir ay içinde kullanılabilir. (Ancak her sigorta şirketinin cayma hakkı ile ilgili farklı zaman sınırlaması olabilir, bu hakkı kullanacaksanız poliçenizin cayma hakkı ile ilgili bölüme bir göz atın.)  

 

Süreç Nasıl İşler?

  • Kredi aldığınız finans kuruluşuna mevcut hayat sigortasından caydığınıza dair bir dilekçe yazmanız ve imzalı olarak bankaya iletmeniz gerekir.
  • Alternatif sigorta şirketinden aldığınız teklifi ve kapsamı kredi kullandığınız kuruluşa iletmeniz bu aşamada size kolaylık sağlar. Bu şekilde bankanız da borcun güvence altında olduğundan emin olabilecektir. ( olayinkolayi.com, asistanlık hizmetleri ile müşterileri adına bu işlemi e-mail ile hızlıca sağlayabilmektedir.)
  • Banka temsilciniz bu konudan emin olamıyorsa; ona Hazine Müsteşarlığı’nın Bireysel Kredilerle İlgili Sigortacılık Yönetmeliği’ndeki “İyi niyet” maddesini hatırlatın:

MADDE 13 – (1) Kredi kullananın sigorta şirketini seçme hakkı sınırlandırılamaz. Sigorta sözleşmesine veya kredi sözleşmesine sigortanın belirli bir sigorta şirketine yaptırılmasına ilişkin konan her türlü şart hükümsüzdür. Kredi kuruluşu, kredi kullananın başka bir sigorta şirketi veya sigorta aracısı yoluyla yaptırdığı, talep edilen teminat ile süre şartlarını sağlayan ve dain-i mürtehini kredi kuruluşu olan sigorta poliçesini kabul etmek zorundadır. Yönetmeliğin tamamını incelemek için lütfen tıklayın.

  • Bankanızın dilekçenizi kabul etmemesi, ya da dilekçenize rağmen iptal işleminizi gerçekleştirmemesi durumunda, Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunarak, haklarınızı soruşturabilirsiniz.
  • Sigorta işleminin yapıldığı şirkete iptal işlemi için doğrudan başvuru yapabilirsiniz. E-başvuru işlemi için de öncelikle ilgili şirkete iptal başvurusu yapmanız gerekiyor. Şirketten yanıt geldikten sonra e-başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru Linkleri:

https://www.turkiye.gov.tr/hm-sigortacilik-sikayet-basvuru-ve-takip

https://ebulten.bddk.org.tr/esikayet/

 

Bunları da beğenebilirsin