Kredi Kartı Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Kredi kartları, günümüzde en sık kullanılan ödeme araçlardan biri olarak kabul edilmektedir. Hem mağazalardan, hem de internetten kolaylıkla alışveriş yapılmasına yardımcı olan kredi kartları ile fatura ödeyebilir ya da harcamalarınızı taksitlendirebilirsiniz. Bilinçli ve finansal duruma uygun olarak kullanıldığında, kredi kartları hayatı kolaylaştırmaktadır. Ancak kimi durumlarda istenmeyen bazı olumsuzluklar yaşanması da olasıdır. Özellikle kredi kartı blokesi ile alakalı birçok kafa karşılıklığı bulunmaktadır. Çoğu kişi kredi kartı blokesi ve bloke olan kredi kartının açılması konusunda sorularına yanıt aramaktadır. Yazımızda bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

Kart Bloke Olması Ne Demek?

Kredi kartının bloke olması, kart sahibinin o kart üzerinden herhangi bir finansal işlem gerçekleştiremeyeceği durumu ifade eder. Bu durumda, kredi kartı geçici olarak kullanım dışı kalır ve kart sahibi, kartıyla alışveriş yapamaz, para çekemez veya herhangi bir işlemi taksitlendiremez. Kredi kartının bloke olması, kartın tamamen işlevsiz hale gelmesi anlamına gelir. Ancak, bu durum kartın mevcut borçlarını ortadan kaldırmaz; kart sahibi, bloke edilmeden önce yapılan harcamalar ve biriken borçlar için hala sorumludur ve bu borçlar zamanında ödenmelidir.

Kredi Kartı Bloke Neden Olur?

Kredi kartının bloke edilmesinin birden fazla sebebi bulunmaktadır. Ancak genel olarak kart blokelerinin temel nedeni, ödenmeyen borçlardır. Bankalar farklı durumlarda da kredi kartını bloke edebilmektedir. Kartın bloke olmasına neden olan şartları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • Kredi kartının çalınması durumunda kart sahibinin banka ile iletişime geçerek bilgi vermesi gerekmektedir. Banka ilk adım olarak kredi kartını bloke ederek kullanılmasını engeller. Bu yöntem kredi kartını çalan kişinin harcama yapmasını önlemek için kullanılmaktadır. 
  • Kredi kartı çalınmamış olsa bile, kişi kartını kaybedebilir. Böyle bir durumda yine yukarıdaki yöntem kullanılır ve kartın kötü niyetli kişilerin eline geçmesi riskine karşı bloke uygulanır. 
  • Ödenmeyen kredi kartı borçları nedeniyle, kartın daha fazla kullanılmasını engellemek için banka doğrudan bloke koymaktadır. Borç riskini artırmamak için böyle bir yöntem kullanan bankaların çoğu, müşterilerine ait kredi kartı ekstresi 3 kez üst üste ödenmezse bloke işlemini yapmaktadır.
Bu yazı ilginizi çekebilir

Kartımda Bloke Var Ne Yapmalıyım?

Kredi kartınızda bloke olduğunu fark etmeniz durumunda, öncelikle bunun neden kaynaklandığı hakkında bilgi almanız gerekmektedir. Sizin haberiniz olmadan kartınız çalınmış ya da şüpheli işlem yapılmış olabilir. Aynı zamanda borcunuzu ödeme zamanınız geçmişse de, kartınızın bloke edilmesi mümkündür. Kartın bloke edilmesinin nedenini öğrendikten sonra izleyebileceğiniz yollar hakkında bankanızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Karta Konulan Bloke Nasıl Kaldırılır?

Kredi kartına koyulan blokenin nasıl kaldırılacağı konusunda, birçok kişi nasıl bir yol izlemesi gerektiğini merak etmektedir. Kayıp ya da çalıntı kartlarda bloke kaldırılmaz. Bunun yerine banka aynı kart numarasına sahip, ancak son kullanım tarihi ve CVV kodu başka olan bir kredi kartı gönderir. Eğer kredi kartı borç nedeniyle bloke edilmişse, yine bu blokeyi kaldırmak oldukça zor olabilmektedir. Bazı bankalar borç yüzünden bloke koyulan kartları kullanım tamamen kapatırken, bazı bankalar belirli şartlar karşılandıktan sonra kartı kullanıma yeniden açabilmektedir. Bu konuyla alakalı detaylı bilgiyi bankanızdan alabilirsiniz.

Bloke Kredi Kartı Ne Zaman Açılır?

Kredi kartının bloke edilmesinin nedeni, üst üste 3 ay boyunca ekstre borcunun ödenmemesi ise; söz konusu borcun tamamının ödenmesinin ardından 24 saat sonrasında kart blokesi kaldırılmaktadır. Ancak borç yapılandırılmışsa ve taksitli döneme yapılacaksa, kredi kartı blokesi kaldırılmaz. Böyle bir durumda borcunuzun tamamını ödedikten sonra, yeni kredi kartı başvurusu yapabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin