Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?

Kredi kartı kullanımının ülkemizde son derece yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Kredi kartı, alışverişleri taksitlendirme söz konusu olduğunda kullanıcılara büyük kolaylık sağlamaktadır. Diğer yandan kredi kartı borcunun aksatılmadan düzenli bir şekilde ödenmesi de bir o kadar önemlidir. Kredi kartı borçlarının ödenmemesi sadece borcunuzun daha fazla olmasını sağlamaz, aynı zamanda diğer bankacılık işlemlerinde de olumsuz etkiye neden olur. Bu nedenle kredi kartı kullanımında borcun özellikle üst üste ödenemediği durumlarda kişilerin ilk olarak başvurdukları yol kredi kartı borcu taksitlendirme işlemidir. Yazımızda kredi kartı borcu taksitlendirme konusuna dair tüm merak edilenleri inceleyeceğiz.

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nedir?

Kredi kartı kullanımı genellikle yeterli nakit olmadığı durumlarda öne çıkmaktadır. Her müşterinin kendine ait bir kredi kartı limiti bulunmaktadır. Kişi bu limite göre internetten ya da anlaşmalı iş yerlerinden dilediği gibi alışveriş yapabilir. Alışveriş esnasında cebinizden nakit para çıkmıyor olsa bile, hesap kesim tarihi geldiğinde tüm harcamalara dair ekstre size ulaştırılır ve belirli bir zaman içinde söz konusu borcun ödenmesi istenir. Bu borcun düzenli olarak ödendiği durumlarda herhangi bir sorun çıkmasa da, borcu ödemenin zorlaştığı durumlarda kişinin yasal takibe düşmesi mümkündür. 

Bankalar müşterilerinin borçlarını uzun süre ödememesi durumunda, yasal işlem başlatma hakkına sahiptir. Ancak çoğu banka bu işlem öncesinde müşteri ile görüşerek kredi kartı borcunu yapılandırmayı tercih eder. Kredi kartı yapılandırması ise kredi kartı borcunun taksitlere bölünmesi anlamına gelmektedir. Bu sayede banka müşterisi ile anlaşır ve kredi kartı kullanan kişi de borcunu daha küçük rakamlarla ödeyebilecek hale gelir. 

Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi kartı borcunu yapılandırmak isteyenler, bunu sadece 5 defaya mahsus olarak gerçekleştirebilmektedir. Diğer yandan kredi kartı borcu taksitlendirme söz konusu olduğunda, bazı şartların da yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun için öncelikle bankaya başvuru yapılması ve ardından ön görüşmeye gidilmesi lazımdır. Banka ön görüşme sürecinde kişinin daha önceki ödemelerini inceler ve öncesinde yapılandırma yapılıp yapılmadığına dair araştırma yapar. Eğer kredi kartı sahibi azami yapılandırma sınırına ulaştıysa, bu noktada bankanın yapabileceği ek bir işlem yoktur. 

Kredi kartı borcu taksitlendirme işlemi için banka onay verdikten sonra bu talep ilgili birimlere iletilir ve kart borcunun taksitlendirilmesi için hesaplama yapılır. Kredi kartı borcu taksitlendirmesinde vade sayısı bankaya ya da kişiye bağlı olarak değişebilir. Ancak kredi kartı borcunu taksitlendirirken bankanın borca faiz uygulayacağını bilmeniz önemlidir. Faiz oranı ise, bankadan bankaya göre değişkenlik gösterebilir. Bankaların çoğu kredi kartı borcunu taksitlendirirken olabildiğince fazla vade sayısı sunarak müşterinin ödemeleri rahat bir şekilde yapmasını amaçlamaktadır. Buna göre örnek olarak 10.000 TL tutarındaki kredi kartı borcu taksitlendirme işleminde %1,54 faiz uygulandığı göz önüne alınırsa işlem şu şekilde gerçekleşecektir;

12 ay vade ile geri ödemede aylık taksit tutarı 1.874 TL, toplam geri ödeme ise 22.483 TL olacaktır. 

24 aylık vade ile geri ödemede aylık taksit tutarı 1.039 TL, toplam geri ödeme ise 25.047 TL olacaktır.

Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi vade sayısı fazla olduğunda ödenecek aylık taksit tutarı düşse de, geri ödeme tutarı artmaktadır. Faiz aynı olsa da, vade sayısı fazla olduğundan aslında vatandaşlar daha fazla ödeme yapar. Ancak vade sayısı tamamen kişinin gelir durumuna göre belirlenmelidir. Kişi aylık ne kadar taksit ödemesi yapabilecekse, vade buna göre düzenlenebilir.

Bunları da beğenebilirsin