Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Nedir?

Yüksek tutarlı harcamalar veya gayrimenkul, araç alımı vb. bir yatırım yapılması söz konusu olduğunda, çoğu kişinin bu harcamalar için tek seferde ödeme yapması mümkün olmuyor. Özellikle ev ya da araba almak için gereken nakit ihtiyacını öncelikle kredi çekerek karşılamak akla gelen ilk düşünce oluyor. Ancak kredi çekmek ve bankalardan / diğer finansal kuruluşlardan kredi onayı almak da göründüğü kadar basit değil. Bankaların ilk aşamada dikkat ettiği noktalardan olan kredi notunun yüksek olması hemen herkes tarafından biliniyor. Diğer yandan çoğu kişi kredi notunu kim belirliyor diyebilir. Bu noktada karşımıza Kredi Kayıt Bürosu (KKB) çıkıyor. Peki, Kredi Kayıt Bürosu nedir?

Kredi Kayıt Bürosu Bilinmesi Gerekenler

Dokuz banka tarafından kurulmuş olan Kredi Kayıt Bürosu, bankalar arasındaki her türlü belge ve bilgi sağlama amacındadır. Diğer yandan müşterilerine ait kredi bilgilerini de Kredi Kayıt Bürosu üzerinden karşılayan bankalar, bu sayede söz konusu müşterilerin geçmişteki ekonomik alışkanlıkların gözlemleyebilmektedir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi Kayıt Bürosu sayesinde bankada herhangi bir işlem yapmış olan müşterilere dair geçmiş dönemdeki borçlar, yaptıkları ödemeler, güncel borç durumları ve kredi başvurusu/kredi onayı gibi birçok konuda bilgi sahibi olmak mümkündür. Diğer yandan Kredi Kayıt Bürosu tüm bu bilgileri toplayarak söz konusu kişi hakkında tüm bankalarda geçerliliği olan bir puan oluşturmaktadır.

Kredi ya da kredi kartı başvurusu yapıldığı zaman bankalar kişinin önceki ödeme alışkanlıkları hakkında bilgi almak için Kredi Kayıt Bürosu verilerinden faydalanır. Buna kredi notu da dahildir. Böylelikle banka müşterisi hakkında detaylı bilgi sahibi olur ve kredi kartı ya da kredi başvuru onayı verip vermeyeceği konusunda karara varır.

Kredi Kayıt Bürosu Raporu Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu raporu, bir diğer adıyla Kredi Risk Raporu; kişi ya da şirketin söz konusu zamana kadar olan tüm mali değerlerinin yer aldığı bir belgedir. Bu raporda mevcut ve geçmiş borçların yanı sıra tüm bankalardaki kredi kartı ve banka kartı bilgileri, ödenmiş ya da ödenmemiş borçlara dair detaylı bilgiler, kredi notunuzun değişimi ve Türkiye ortalamasıyla karşılaştırmalı hali, borçların geçmiş ödeme performansı gibi bilgiler yer alır. Aynı zamanda Kredi kayıt bürosu raporunda, kredi notuna da yer verilir. Bu nedenle kredi almak isteyen şahıs ya da şirketlerin kredi notunun kabul edilebilir bir düzeyde olup olmadığını öğrenmesi önemlidir. 

Bunları da beğenebilirsin