Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir? Ne Kadar Sürede Yenilenir?

Herhangi bir yatırım yapmak için gereken yüksek meblağlara hemen ulaşmak mümkün olmasa da kredi başvurusu yaparak nakit ihtiyacın bir kısmını karşılamak mümkündür. Ancak kredi başvurusunun onaylanması için bankaların ilk dikkat ettiği konu, elbette ki kredi notunun yüksek olmasıdır. Kredi başvurusu yapacak olan kişiler kredi notunun ne zaman güncellendiğini merak ediyor. Yazımızda bu konu hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

Kredi Notu Nedir?

Kredi Kayıt Bürosuna bağlı olan Findeks tarafından tüm finansal geçmişinizin analiz edilerek sayısal olarak bir puan belirlenmesi işlemi sonucunda kredi notu ortaya çıkmaktadır. Kredi notunu belirleyen temel etmenler arasında geçmiş ve şimdiki borçların yanı sıra, ödeme alışkanlıkları, ödenmemiş borçlar yüzünden takibe düşüp düşmediğiniz gibi birçok faktör bulunmaktadır. Tüm bu etmenler bir araya getirildiğinde bankalarla paylaşılan kredi notu ortaya çıkar ve bu da kredi başvurunuzun, hatta kredi kartı başvurunuzun bile onay alıp alamayacağına etki eder.

Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Finansal geçmişinizde kredi borcu nedeniyle takibe alınmışsanız, kredi notunun güncellenmesi ya da yükselmesi için uzun yıllar gerekebilir. Kimi zaman bazı vatandaşlar kara listeye alınır ki, bu bankaların gözünde kredi başvurusunun hemen reddedilmesi anlamına gelebilir. Diğer yandan düzenli ödeme yapan vatandaşlar için Kredi Kayıt Bürosu, kredi notunu her ay güncellemektedir. Ancak bu kredi notunun yükselip azalacağı anlamına gelmez. Kimi zaman kredi notunuz bir önceki ay ile aynı değerde olabilir. Diğer yandan aylık güncellemeler bazı durumlar için geçerli olmakla beraber, kişinin finansal geçmişindeki değişimlerin kredi notunu etkilemesi daha uzun bir zaman alabilir.

Kredi Notu Güncellenme Süreci Nasıl İşler?

Finansal işlemler ve güncel borç durumuna dair detayların bankalar tarafından Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu’na aktarılması ile beraber kredi notu güncelleme süreci başlar ve puanlama da buna göre yapılır. Kişinin borçlarını düzenli ödeyip ödemediği, mevcut toplam borç miktarı, kredi kartı sayısı ve bu kartlardaki toplam borç gibi birçok etmen yakinen incelenerek kredi notu güncelleme süreci tamamlanır. Çoğu kişi düzenli ödeme yaptığı takdirde kredi notunun sürekli yükseleceğini düşünse de, aslında bu durum yanlış anlaşılmadan ibarettir. Kişinin birden fazla krediyi düzenli şekilde ödemesi, birden fazla kredi kartı olması ve ödemelerini aksatmaması kimi zaman kredi notunun düşmesine de neden olabilir. Çünkü kişinin borç miktarı arttıkça, bankaların güven oranı da azalmaktadır. Bu nedenle yeni bir kredi başvurusunun onaylanmaması mümkündür. Elbette bu kişinin aylık geliriyle de doğru orantılıdır. Eğer borçlarınız beyan edilen aylık gelirin altında kalıyorsa. kredi notunun güncelleme esnasında yükselmesi mümkündür.

olayınkolayı Kredi sayfası üzerinden kredi notunuzu nasıl yükseltebileceğinize dair tüm detaylara ulaşabilir ve size özel kredi tekliflerini inceleyebilirsiniz. 

 

Bunları da beğenebilirsin