Kredi Notuna Göre Nasıl Kredi Kullanılır?

Close up businessman hand writing with calculating at home office

Nakit ihtiyacını karşılamak için vatandaşlar tarafından ilk tercih edilen işlemlerden biri kredi başvurusu yapmaktır. Acil nakit gereksinimlerinde kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması da bir o kadar önemlidir. Ancak kredi çekmek için bankalar birçok farklı şartın yerine getirilmesini istemektedir. Yine de bir kişinin kredi başvurusunun onaylanıp onaylanmayacağını belirleyen temel etkenlerin başında kredi notu yer almaktadır. Tüketicilerin harcama ve borç ödeme alışkanlıklarına bağlı olarak belirlenen kredi notu kişinin hangi tutara kadar kredi çekebileceğini de belirler. 

Kredi Notu Nedir?

Kredi notunu basit şekilde ifade etmek gerekirse tüketicilerin kredi geçmişi olduğu söylenebilir. Daha önce yapılan kredi kartı ya da kredi ödemeleri, fatura ödemeleri, kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle oluşan yasal takip işlemleri gibi birçok durum kredi notunu etkiler. Bankalara kredi başvurusu yapıldığında kişinin kredi notu inceleniyor ve belirlenen oranlar altındaysa kredi başvurusu reddediliyor. Aynı zamanda daha önce hiç kredi kartı ya da kredi kullanmamış kişilerin de kredi notu düşük oluyor. Çünkü bankalar herhangi bir geçmiş göremedikleri için kredi ödemelerinin yapılıp yapılmayacağını bilemiyor. 

Kredi Notuna Göre Kredi Kullanmak

Kredi notu değerleri her banka için aynı olduğu için kredi notunuzu öğrenerek riskli grupta yer alıp almadığınızı görebilirsiniz. Kredi notu değer aralıkları ve ne anlama geldiklerini şu şekilde belirtebiliriz:

0 – 699: En riskli

Bu yazı ilginizi çekebilir

700 – 1099: Orta riskli

1100 – 1490: Az riskli 

1500 – 1699: İyi 

1700 – 1900: Çok İyi 

Yukarıda yer alan değerlere göre en riskli grupta yer alan vatandaşlar kredi başvurusunda bulunduklarında olumsuz yanıt alacaklardır. Özellikle hiç kredi puanı olmayan kişilerin başvurularının onaylanması düşük ihtimaldedir. Her banka kredi notu değerlerine göre farklı miktarlarda kredi kullandırıyor olsa da da büyük meblağlarda krediler için kredi notunun iyi ya da çok iyi olması gereklidir.

Kredi notunuz orta riskli ya da az riskli grupta yer alıyorsa düşük miktarlarda kredi kullanmanız mümkündür. Bu kredi notuna sahip olanların 30 bin TL ile 100 bin TL arasında kredi almaları mümkündür. Ancak yine de kredi notu tek başına istediğiniz miktarda kredi çekmeniz için yeterli değildir. Bankalar kredi verirken farklı taleplerde bulunabilir. Bu nedenle kredi çekmek istiyorsanız bankaya başvuru yaparak maksimum ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin