Kredi Puanına İtiraz Sistemi

Bilindiği üzre kredili ürün başvurularında en zorlu aşama kredi puan incelemesi esnasında yaşanır. Yurtiçi ve uluslararası bankaların ortak sisteminde görünen, her bankanın bir diğerinden haberi olduğu kredi puan sisteminde bankalar belirli puanlar arasında kredi vermektedir. Kredi puanlarında üst sınır 1900’dür ve 1500-1900 puan arasındaki kişilere kolaylıkla kredi çıkarılmaktadır. 1099 ve 1500 puan arasındaki kişiler değerlendirme sonrasında kredi kullanabilirler fakat 1099 altında kalan puana sahip kişilere kredi verilmemektedir.

Bu puanlama sisteminde zaman zaman hatalar ya da gözden kaçırılanlar olabilir. Bu sebeple KKB sistemi müşteriler için itiraz olanağı sağlamıştır. MİDES adlı bu sistemde müşteriler itirazlarını bildirerek kredi puanının yükselmesini talep edebilir.

Kredi Notu Neye Göre Hesaplanmaktadır?

Kredi notu hesaplanırken 5 ayrı istatistik üzerinden puanlandırma yapılmaktadır.
Kredi ödeme alışkanlığı, mevcut hesap-borç durumu, yeni kredili ürün alımları, kredi kullanma yoğunluğu ve diğer durumlar olarak belirlenen unsurlar farklı ölçeklerde kredi puanını etkilemektedir.

Kredi ödeme alışkanlığını kredi puanınızı %35 oranında etkilemektedir. Yani ödemelerinizi düzenli yapmanız, taksitlerinizi zamanında ödemeniz hatta otomatik ödeme sisteminizin bulunması da bu unsur dahilinde incelenmektedir.

Mevcut hesap ve borç durumunuz kredi puanınızı %35 oranında etkimektedir. Yani tüm bankalarda bulunan hesaplarınız, güncel varlık durumunuz, bakiyeniz ve tüm bankalarla borç ilişkiniz incelemeye alınır.

Yeni kredili ürün açılışları kredi puanınızı %11 oranında etkilemektedir. Yani son zamanlarda kredili ürün alıp almamış olmanız kredi puanınızı etkilemektedir. Çünkü güncel durumunuzda ödeme yapma alışkanlıklarınız henüz belli değildir ve yakın zamanda kredili ürün kullanmış olmanız yeni bir kredili ürünü düzenli ödeme ihtimalinizi azaltır.

Kredi kullanma yoğunluğunuz kredi durumunuzu %10 oranında etkilemektedir. Daha önce kredi kullanan ve düzenli ödeme yapmış bir kişi bankalar nezdinde güvenilir müşteri olarak tanımlanmaktadır çünkü bu müşterinin daha evvel kredilerini sadakatle ödediği bilinmektedir. Fakat yeni, daha önce hiç kredili ürün kullanmamış, bir müşterinin taksit ödeme potansiyeli bilinemez. Bu çıkarım yapılırken zorunlu olarak yalnızca mevcut hesap ve gelir durumu göz önüne alınmaktadır.

Diğer koşullar kredi puanınızı %9 oranında etkilemektedir. Bunlar arasında çalışma süreniz, iş başlangıç tarihiniz, iş değişiklikleriniz de yer almaktadır.

MİDES KKB İtiraz Nedir?

MİDES (Müşteri İtiraz Değerlendirme Sistemi) ile düşük bulduğunuz, şüphe ettiğiniz, yanlış puanlama yapıldığını düşündüğünüz kredi notunuza itiraz edebilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki yukarıda belirttiğimiz gibi kredi puanı tek bir unsura göre değil 5 ayrı unsura göre hesaplanmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bu sistem ile var olan sistem hatalarının giderilmesi ve müşteri mağduriyetlerinin önüne geçilmesi planlanmıştır. Sistem kısa bir süre içerisinde değerlendirme yaparak itirazda bulunan kişiye geri dönüş sağlamakta ve hatalı kredi notu verilen müşterilerin kredi sicilini düzeltmektedir.

MİDES ile KKB İtirazı Nasıl Yapılır?

Bu sistemde itiraz oluşturmadan önce Findeksten kredi notunuzu öğrenmelisiniz çünkü işlemlerinizi raporunuzun referans kodu ile oluşturmanız gerekiyor. Findeks kredi puanınızı son 1 ay içerisinde raporladıysanız bunu tekrar yapmanız gerekmez, mevcut raporun referans kodunu da kullanabilirsiniz.

Kredi notunuza itirazınızı öncelikle bankaya yapmalısınız. Çünkü KKB doğrudan müşteri ile iletişim kurmak yerine banka ile kurmaktadır.

Bir sonraki aşamada bankanın sizin için değerlendirme yapmasını beklemelisiniz. Bankaların Mides sistemindeki uygulamaları eleme yöntemi ile sürmektedir. Öncelikle müşterinin durumunu kendileri incelemekte ve ona göre KKB’YE itirazı iletmektedir.

Eğer banka kredi puanınızın hatalı olduğunu fark ettiyse bunu KKB’YE göndermektedir ve incelemeniz artık KKB tarafından yapılmaktadır.

Puanlamanız hatasız ise bir yenilik olmayacaktır fakat hatalı ise puanınız da düzeltilecektir.

Örneğin herhangi bir bankaya borcunuz yoksa fakat kredi puanınıza yansılıtılmamışsa düzeltme yapılacaktır. Bu sebeple kredili ürün ya da takibe düşen borçlarınızı kapattığınızda kredi puan düzeltme talebinde bulunmanız faydalı olacaktır.

Ödemelerinizi düzenli yapıyor ama kredi puanınıza bunun yansıtılmadığını görüyorsanız ya da diğer unsurlarda bir hata fark ettiyseniz KKB sistemi hatalı verilerde düzenleme yapacaktır.

İtiraz sonucunuz öncelikle banka ile paylaşılacak ve sonrasında banka bilgiyi sizinle paylaşacaktır.

İnternetten de yapabilirsiniz:
Kredi puanınıza itirazınızı internet üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için aynı şekilde Findeks raporuna ve referans koduna ihtiyacınız vardır.

KKB’nin sitesinde “Risk Raporu İtiraz Girişi” bölümünden itirazınızı gerçekleştirebilirsiniz. İtiraz sorgulama işlemlerinizi de KKB MİDES ile yapmanız mümkün.

Bunları da beğenebilirsin