Kredi Puanını Yüksek Tutmak İçin Yapılması Gerekenler

Kredi puanı, banka sicili ve kara liste finansal özgürlüğünü kazanmış veya kazanmaya çalışmakta olan her bireyin gündeminde yer açtığı terimlerdir. Hemen hemen her birimizin sahip olduğu kredi kartlarını teslim aldığımız günden itibaren kredi sicil notumuzu da düşünmeye başlar ve kara listeye girmemek için çaba gösteririz.

Peki Findeks kredi puanlama sistemi nedir ve müşteriler iyi bir sicile sahip olmak için hangi yöntemleri kullanmalıdır?

Bu yazıda kredi puanlarını etkileyen unsurları ve bu unsurların işleyişlerini yazdık.

Taksit Geciktirme

Hepimizin bildiği gibi kredi puanınızı büyük oranda etkileyen unsur taksit ödeme düzeninizdir. Bu unsur kredi puanınızı %35 etkilemektedir yani kredi puanınız hesaplanırken taksit ödeme alışkanlığınız %35 oranında göz önüne alınır.

Aksattığınız, gecikmeli ödediğiniz bir taksit ise 6 ay boyunca sicilinizi etkilemektedir. Yalnızca bir taksit için yapılan gecikmenin olumsuz etkileri 6 ay sonra yenilenecektir.

Ek olarak belirtmek gerekir ki taksit ödemesinde 1 günlük gecikme aylık gecikme olarak kabul edilmektedir.

Kredi Kartında Limitin Tamamını Kullanmak

Bu yazı ilginizi çekebilir

Kredi kartı limitinizin tamamını kullanmak kredi puanınızı düşüren faktörlerden biridir. Bunun için finans-kredi danışmanlarının önerisi ise kart bakiyenizin %90’ından fazlasını kullanmamanız ve ödemelerinizi düzenli yaparak kart kullanımızın sicilinizi kirletmesine sebep olmamanız.

Yeni Kredili Ürün Almış Olmak

Kredili ürün aldığınızda eş zamanlı olarak kredi puanınız da düşmektedir. Yani kredili ürün alımı kısa vadede puanınızın düşmesini sağlamaktadır. Bunun sebebi ise henüz kredili ürün alan bir kişinin ödeme potansiyelinin bilinmemesi ve başka bir kredili ürün ödeme potansiyelinin düşmesidir. Kısaca müşterinin henüz yeni borçlanmış olması başka bir borcu ödeyememesine sebep olabilir ve bankalar bunu risk olarak rapora yansıtmaktadır.
Fakat yeni almış olduğunuz kredili ürün zaman içerisinde olumlu etki yaratmaktadır. Eğer ödemelerinizi düzenli yaparsanız 4 ay sonra kredili ürününüzün yarattığı risk oranı düşürülecektir. 1 yıl boyunca kredili ürün ödemesini düzenli yapan bir müşterinin aynı üründen kaynaklı riski tamamen ortadan kalkacak hatta düzenli ödemeleri kredi puanını yükseltecektir.

Başvurular Kredi Puanını Etkilemiyor

Sanılanın aksine kredi kartı ya da kredili ürün başvuruları Findeks sisteminde kredi puanınızı düşürmemektedir. Yani yaptığınız başvurularda kredi puanım düşer diye kaygılanmanıza gerek yoktur.

Fakat sıklıkla başvuru yapmış ve onay alamamış olmak bankalar özelinde olumsuz etki yaratabilir. Çünkü her banka 6 ay boyunca müşterinin diğer bankalardan ya da kendi bankasından yaptığı kredili ürün başvurusunu görüntüleyebilmektedir Diğer bankalarda sıklıkla başvuru yapmış ve olumsuz yanıt almış bir kişiye banka, kendi insiyatifiyle, kredili ürün satışı yapmayabilir. Bu durum elbette kredili ürünü değerlendirmeye alınan kişiler için geçerlidir.

Zamanında ödenen, uzun zamandır kullanılan kredili ürünler puanı yükseltiyor
Kredi puanlamalarında bir başka bilinmeyen ise aynı kredili ürünü uzun zamandır kullanıyor olmanın avantajları. Sıklıkla değiştirilen kredi kartları yerine aynı kartı uzun zaman kullanmak ve ödemeleri düzenli yapmak kredi puanınızda olumlu etki yaratmaktadır. Güncel, anlık davranışlar kredi puanınızı etkilese bile kredi puanlama sisteminin yıllık bir döngüsü vardır.

1 yıldan fazla kullanılan ve sadakatle ödemesi yapılan kredili ürünler sicilinizi daha temiz hale getirmektedir.

5 yılın üzerindeki ürün kullanımları sizi 1400 puanın üzerine
10 yılın üzerinde ürün kullanımları sizi 1800 puana
20 yılın üzerinde ürün kullanımı ise sizi üst sınır olan 1900 puana taşımaktadır.

Bunları da beğenebilirsin