Kredi Sicili Ne Demektir? Bu Sicile Etki Eden Etmenler Nelerdir?

Nakit desteğe ihtiyaç duyulduğunda tercih edilen her kredi türünde, kredi sicili bankaların krediye onay vermek için dikkate aldığı faktörlerden biridir. Eğer kredi siciliniz temiz değilse bankalardan kredi almanız mümkün görünmüyor.

Kredi onayında tek faktör kredi sicili olmasa da, en önemli değerlendirme süreçlerinden biri olarak görülüyor.

Kredi sicili; kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarına yapılan ödeme alışkanlıkları baz alınarak oranlanıyor ve oluşturulan puanlama sistemine göre kişinin sicili ortaya çıkıyor.

Kredi sicilini finansal bir karne olarak görmek mümkündür. Buna göre kişinin karnesine bakılarak Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) bağlı olan Findeks tarafından kredi notu oluşturuluyor. Yani kredi sicili ve kredi notu farklı olsa da birbirlerini eş zamanlı olarak etkilemektedir.

Kredi Siciline Etki Eden Etmenler

Kredi sicilinde puanlamalar kredi almanıza etki ediyor. Ancak sicilinizi ne belirliyor?

Bu yazı ilginizi çekebilir

Bu noktada sicile etki eden 5 temel etmen bulunmaktadır ve en önemlisi de mevcut borç durumunu etkilemesi bakımından ödeme alışkanlığıdır. Sicile etki eden faktörlerin oranları şu şekildedir:

  • Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Düzeni (%35)
  • Mevcut Kredi ve Kredi Kartı Borç Durumu (%35)
  • Yeni Alınan Kredi (%11)
  • Kredi Kullanma Sıklığı (%10)
  • Diğer Faktörler (%9)

Kredi sicili finansal geçmişin tamamını içerek bir veri tabanı olması dolayısıyla tamamen silinmesi mümkün olmuyor ve bankalar siciliniz temizlense dahi geçmiş hareketlerinize ulaşabiliyor. Sicil 5 senede bir yenileniyor ve burada ödeme alışkanlıklarınızın yanı sıra kredi başvurularınız gibi diğer faktörler de etkili oluyor.

Kredi Sicili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kredi siciliniz temizlense dahi, bazı durumlarda kredi çekmeniz ya da kredi kartı almanız mümkün olmayabilir. 5 yıl geçmiş olan kredi kartı, kredi notu ve KMH bilgileri bazı durumlarda bankaların erişimine sunulmaktadır. Bu durumlar ise şu şekildedir:

Kredi sicili raporundan bağımsız olarak, ödeme düzensizliklerinin yaşandığı bankalar kendi sistemlerinden kayıtlara ulaşabilmektedir.

Kişi daha önce kredi için başvuru yapmışsa ve banka kişinin kredi sicil raporunu kendi sistemine kaydettiyse, sicil temizlense bile yeni başvuruda geçmiş raporlar değerlendirmeye alınmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin