Maluliyet Teminatı Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Herhangi bir taşınmazı, eşyayı ya da sağlığını güvence altına almak için tercih edebileceğiniz farklı sigorta türleri bulunmaktadır. Sigorta ürünleri kişinin sağlık giderlerini karşılayabilir, kaza durumunda oluşan hasar için tazminat ödemesi yapabilir ya da doğal afet gibi durumlar nedeniyle oluşan zararları tanzim edebilir. Özellikle hayat sigortası yaptıracak olan kişilerin maluliyet teminatı hakkında bilgi sahibi olmaları önemlidir. Yazımızda maluliyet nedir ve maluliyet teminatı ne anlama gelir tüm detaylarıyla açıklayacağız.

Maluliyet Nedir?

Maluliyet sık kullanılan bir terimdir ve kelime anlamıyla beden bütünlüğünün geçici ya da kalıcı olarak bozulması anlamına gelmektedir. Sigorta poliçelerinde sıklıkla kullanılmakta ve sigortalı kişinin poliçesi devam ettiği sırada yaşadığı olumsuz durumların ardından bedensel zarara uğramasını ifade etmektedir. Diğer yandan sigorta poliçelerinde kısmi, tam, kalıcı ya da geçici maluliyet çeşitleri dikkat çekebilir. Ancak bu maluliyet türlerinin detaylarına yazımızın devamında değineceğiz.

Maluliyet Teminatı Ne Demektir?

Maluliyet söz konusu olduğunda sigortalı kişinin masraflarının ya da hayatının ilerleyen dönemlerinde yaşayabileceği ekonomik sıkıntılarının giderilmesi önemlidir. Bu noktada maluliyet teminatının farklı sigorta türlerinde karşınıza çıkabileceğini bilmeniz önemlidir. 

Hayat sigortası yaptırdığınız zaman maluliyet teminatı, sigorta süresi devam ederken tam ya da kısmi maluliyet sonucunda tedavi masraflarının yanı sıra yaşamsal ihtiyaçların da karşılanmasını sağlamaktadır. 

Ferdi kaza sigortası yaptırdığınız zaman eğer trafik kazası sonucunda maluliyet söz konusu olursa, tedavi masraflarının yanı sıra, temel ihtiyaçlar da sigorta şirketi tarafından poliçede belirlenen teminat tutarına bağlı olarak karşılanmaktadır. 

Maluliyet teminatı, sorumluluk sigortalarında da karşınıza çıkabilir. Bu tip bir durumda herhangi bir kişinin ihmali ya da tedbir almaması sonucu maluliyet söz konusu olursa, sigortalı kişinin üçüncü şahsa ödemesi gereken maddi tazminat bu teminat ile karşılanmaktadır. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Maluliyet teminatı kapsamı ve limitleri konusunda tüm detaylar sigorta poliçesinde yer almaktadır. Bu nedenle herhangi bir sigorta yaptıracağınız zaman poliçede maluliyet teminatına dair detaylara dikkat etmeniz önemlidir.

Maluliyet Teminatı Çeşitleri Nelerdir?

Maluliyet teminatı farklı sigorta poliçelerinde karşınıza çıkabilir ve genellikle birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Çoğu kişi maluliyet teminatı çeşitlerini merak etmektedir. Buna göre çoğu zaman hayat sigortası ya da ferdi kaza sigortası gibi sigorta ürünlerinde karşınıza çıkabilecek maluliyet teminatı çeşitleri şu şekildedir:

Tam Maluliyet Teminatı: Kişinin hastalık, doğal afet, kaza ya da terör saldırısı sonucunda vücut bütünlüğünün bozulması tam maluliyet anlamına gelmektedir. Bu durumda kişi çalışamaz hale gelmekte ve ekonomik bağımsızlığını sürdürememektedir.

Kısmi Maluliyet Teminatı: Herhangi bir kaza ya da doğal afet gibi durumlar sonucunda kişinin vücudunun bir veya birkaç noktasında işlev bozukluğu meydana geldiğinde bu durum poliçede kısmi maluliyet anlamına gelmektedir. 

Geçici Maluliyet Teminatı: Kişinin herhangi bir kaza, hastalık ya da doğal afet sonucunda tedavi edilebilir ve atlatılabilir şekilde malul olması durumu geçici maluliyet olarak tanımlanmaktadır. 

Kalıcı Maluliyet Teminatı: Yaşanan kaza, saldırı, afet ya da hastalık sonucunda kişinin vücudunda hayat boyu sürecek bir zarar gelirse, bu durum kalıcı maluliyet olarak bilinmektedir. Diğer yandan kalıcı maluliyet kısmi ya da tam olarak oluşabilir.

Maluliyet teminatları sigorta poliçelerinde ana teminat veya ek teminat olarak yer alabilmektedir. Yaptırdığınız poliçenin maluliyet durumunu da kapsamasını istiyorsanız, sigortacınıza bunu mutlaka bildirmeniz ve detaylı bilgi almanız önemlidir.

 

Bunları da beğenebilirsin