Meriyet Nedir?

Sigorta poliçesi inceleyen evli kadın ve erkek

Birçok farklı durum için sigorta yaptırılmakla beraber, söz konusu sigortaya ait tüm detaylar poliçede yer alır. Sigorta hizmeti sunan kurumlar ile sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişiler arasında kurulan, prim ödenmesi karşılığında belirli risklere karşı teminat sağlanmasını konu edinen sigorta anlaşması “poliçe” olarak adlandırılır. Poliçenin geçerli ve yürürlükte olabilmesi için prim ödemeleri, poliçede belirlenen ödeme alternatifine uygun şekilde yapılmalıdır; meriyet terimi tam da bu noktada karşımıza çıkmaktadır. Detay bilgi için yazımızı takip edebilirsiniz.

Meriyet Ne Demektir?

Sigortada sunulan teminatlardan faydalanmak için ödenen tutar, sigorta primi olarak adlandırılmakta ve sigortalı kişinin bu ödemeleri aksatmadan yapması beklenmektedir. Poliçede belirlenen ödeme seçeneğine göre değişiklik gösterse de; genellikle aylık ödemeler şeklinde yapılan prim ödemelerinde,yıllık tek seferde ödeme yapan müşteriler için sigorta şirketleri indirim sunabilmektedir. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

Sigorta primlerinin belirtilen sürede ve/veya sigortalıya sağlanan ek zaman içinde ödenmemesi sonucunda sigorta poliçesi iptal edilmektedir. Bu durumda sigortanın türüne bağlı olarak poliçenin yeniden yürürlüğe sokulması zor olabilir. Sigortacılık dünyasında sigorta poliçesinin iptalinin ardından, sigortalı kişi sigorta şirketine başvuruda bulunup poliçenin yeniden aktif hale getirilmesini talep edebilir. Bu durum “meriyet” yani “poliçenin yeniden yürürlüğe koyulması” anlamına gelmektedir. Ancak poliçenin yeniden yürürlüğe alınması durumunda, sigorta şirketi karşı taraftan ek işlemler/belgeler talep etme hakkına sahiptir. 

Meriyet Başvurusu Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Meriyet başvurusu için, poliçenin yeniden yürürlüğe alınması ile ilgili bilgiler, poliçelerin Özel Şartlar bölümünde yer alır. Sigorta şirketlerinin büyük çoğunluğu aksi bir madde olmadığı sürece, prim ödemelerinin yapılmaması sonucunda poliçenin iptal edilmesinin ardından yeniden yürürlüğe alınması için 30 gün süre tanımaktadır. Buna göre sigortalı kişi 30 gün içinde meriyet formu doldurmalı ve istenen ek belgelerle beraber sigorta şirketine başvuru yapmalıdır. 

Bunları da beğenebilirsin