Mersis Numarası Nedir? Nasıl Sorgulanır?

Çoğu zaman SMS mesajlarının altında yer alan mersis numarası ile alakalı çoğu kişi herhangi bir bilgiye sahip olmasa da aslında bu numara şirketler için oldukça önemlidir. Farklı amaçlarla kullanılan mersis numarası ile alakalı tüm detaylar yazımızda.

Mersis Numarası Nedir?

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nin kısaltması olarak kullanılan mersis, iki temel fonksiyonu sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Merkezi bilgi sistemi olan MERSİS, şirket ya da ticari işletmelerinin kayıt, terkin veya değişiklik işlemlerinin yapılmasının yanı sıra ticaret sicil kayıtları ve ilan edilmesi gereken içeriklerin depolanarak elektronik ortamda sunulmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda tüm tüzel kişilikler ve diğer ekonomik birimlerin tekil numaralarının oluşturulmasını sağlayarak kamu kuruluşlarının tüzel kişilikler ile alakalı tüm bilgileri almasına yardımcı olmaktadır. Mersis numarası da bu noktada devreye girer. Mersis numarası 16 hanelidir ve limited ya da anonim şirketlerde 0 ile başlamakta sonrasında vergi numarası ve farklı rakamlarla bitmektedir. Şahıs işletmelerinde ise şirket sahibinin TC kimlik numarası ile başlayan mersis numarası, diğerinde olduğu gibi 15-16-17 gibi rakamlarla biter. Eğer mersis numarası bu şekilde değil de karışık numaralardan oluşuyorsa bu geçici mersis numarası olduğu anlamına gelir. Böyle bu durumda bağlı bulunduğunuz ticaret sicil müdürlüğüne başvuruda bulunarak yeni mersis numarası üretilmesi talebinde bulunabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Mersis Numarası Nasıl Sorgulanır?

Şirketinizin mersis numarasını bilmiyorsanız öncelikle sisteme kayıt olmanız gerekmektedir. mersis.gumrukticaret.gov.tr adresine giriş yapıp kayıt olduktan sonra sağ kısımda yer alan “şirket sorgulama” bağlantısına tıklamanız ve “Firma Arama” kısmına giriş yaparak sorgulama seçeneklerinden birini tercih ederek istenen bilgiyi girmeniz yeterlidir. Sorgulama esnasında ticaret sicil numaranızı yazabilir ya da ünvan ile sorgulama yapabilirsiniz.

Mersis No Nasıl Alınır?

İşletmeniz için mersis numarası almak istiyorsanız yukarıda bahsetmiş olduğumuz siteye giriş yapmanız ve kayıt olmanız gerekmektedir. Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından mersis numarası almak için istenen bilgileri hatasız şekilde ilgili alanlara yazmanız yeterli olacaktır. Sonrasında ise mersis numaranız sistem tarafından otomatik olarak oluşturularak ekranda belirecektir. Sisteme kayıtlıysanız ancak mersis numaranız geçici bir numara ise yukarıda bahsettiğimiz adımları gerçekleştirerek yeni mersis numaranızı alabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin