Metaverse Arsası için Kredi Alınabilir mi?

Metaverse tek bir dijital alan değildir. Bu, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği, oyun oynayabileceği, etkinliklere katılabileceği ve arazi satın alabileceği şirketler ve platformlar tarafından kurulan bir sanal gerçeklik dünyaları ağıdır. Son zamanlarda sıklıkla duyulan ve çoğu kişinin de ilgi gösterdiği metaverse arsaları da, bu dünyanın ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Metaverse arsası almak isteyen çoğu kişi ise, bunun için kredi çekip çekemeyeceğini merak ediyor. Metaverse arsaları kripto para ile alınmaktadır. Bunun için ise kişinin kripto parasının olması gerekmektedir. Metaverse arsası için sunulan bir kredi türü olmasa da, ihtiyaç kredisi ile elde edilen parayı kripto paraya çevirerek arsa satın alan kişiler mevcuttur.

Metaverse Arsası Nedir?

Metaverseler, kullanıcılara bir dizi benzersiz deneyim sunan paralel dijital evrenlerdir. Bu sanal dünyalara bir bilgisayar, sanal gerçeklik gözlüğü veya akıllı telefon aracılığıyla erişilebilir. Metaverse arsaları, kullanıcıların parseller üzerinde istedikleri her şeyi geliştirmelerine ve yaratmalarına izin verdiğinden, dijital gayrimenkul meta evrenin temelini oluşturur. 

Metaverse Arsası Nasıl Alınır?

Metaverse dünyasında bir arsa sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle hangi metaverse platformdan satın almak istediğinizi belirlemelisiniz. Decentraland ya da The Sandbox vb. iyi kurulmuş bir altyapıya sahip olan platformlardan doğrudan arsa satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz. Platformlar birbirinden bağımsız işleyişe sahip olduğundan, belirlediğiniz arsanın bulunduğu ilgili platformda hesap açtıktan sonra, platformun belirlediği kripto para birimi veya NFT yoluyla ödeme yapmak mümkün. Ödeme yapmak için eğer daha önceden sahip olduğunuz bir dijital cüzdanınız yoksa, önce bir dijital cüzdan sahibi olmanız ve dijital cüzdanınızdaki parayı ilgili kripto para birimine çevirerek arsanın bedeli kadar kripto parayı dijital cüzdanınızdan ilgili platforma aktarmanız gerekiyor. Metaverse arsasını satın aldıktan sonra mülkiyet hakkınız olduğunu gösteren veri NFT transferi ile kaydedildiğinden, bu veriler dijital cüzdanınızda depolanıyor. Dijital cüzdan sahibi olmak için Metamask ya da Binance gibi popüler cüzdanlar arasından seçim yapmanız mümkün.

Yukarıda bahsettiğimiz platformlardan Metaverse arsası satın alınabileceği gibi, farklı platformlar da alıcılar tarafından değerlendirilebilir. Günlük yaşantımızda gayrimenkul alım ve satımlarında olduğu gibi, Metaverse arsası için gelişmekte olan bir emlak piyasasının temellerinin atıldığını söyleyebiliriz. Metaverse’de arsası olan ve satmak isteyen ya da mülklerinin listelenmesini tercih eden kişiler, alıcılarla pazarlık aşamasında da Opensea.io ve nonfungible.com ve benzeri birçok platformlardan faydalanabiliyor.  Arsa satın almak için seçeceğiniz platformun siber güvenlik ataklarına karşı yeterli koruma önlemlerini almış olması ve bu konuda güven veren bir yaklaşım sergilemesi de değerlendirilmesi gereken faktörlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

Metaverse Arsası Ne İşe Yarar?

Metaverse dünyasının artan popüleritesi sanal bir dünyada da olsa, yeni bir yatırım aracı olarak görüldüğünden aslında büyük bir getiri potansiyeli sunuyor. Bu anlamda hem alıcı, hem de satıcılar için umut verici bir yatırım olarak dikkat çeken metaverse arsaları, çoğu zaman markalar için tanıtım amacıyla ya da partiler gibi büyük etkinliklere ev sahipliği yapmak için tercih ediliyor. Tüm bu etkinlikler için arsa sahipleri mülklerini kiralayabiliyor ya da NFT ile hazırlanmış sanat galerileriyle anlaşarak da gelir elde edebiliyor. 

Metaverse Arsa Alınca Ne Olur?

Seçeceğiniz proje, arazinizle neler yapabileceğinizi tam olarak etkileyecektir. Metaverse arsa aldıktan sonra ne yapmak istediğiniz tamamen size ve hedeflerinize bağlıdır. Sanatınızı sergileyebilir, bazı etkinliklere ev sahipliği yapabilir ya da arsanızı uzun bir süre izleyerek değerinin artmasını bekleyebilirsiniz. Ancak arsalarda genelgeçer anlamda neler yapılabileceği ile ilgili sınırların şu an için net olarak çizilmiş durumda olmadığını da belirtmekte fayda var.

Metaverse Arsası Fiyatları

Metaverse arsası fiyatları platformların kurgulanma mantığına bağlı olarak da tamamen değişken olmakla beraber, henüz pazarın değeri ile ilgili yorum yapabilmenin pek kolay olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü bu konuda hem gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığı bir altyapı mevcut değil, hem de satın alınacak arsalarla ilgili ne gibi işlemler yapıalbileceği konusunda da net bilgiye sahip değiliz. Fiyatlar şimdilik daha ziyade satıcıların belirlediği yönde ilerliyor ancak yakın gelecekte bu konuda önemli gelişmelerin ve düzenlemelerin olması bekleniyor.

Bunları da beğenebilirsin