Michelin Yıldızı Nedir? Kriterleri Nelerdir?

Michelin kriterlerine göre hazırlanan bir yemek tabağı

Dışarıda yemek yemenin kriterlerinin günümüzde son derece zenginleştiğini söyleyebiliriz. İnsanlar yemek yiyecekleri yeri seçmeden önce restoranın ambiyansını, yemeklerin kalitesini ve ünlü tariflerin hangileri olduğuna dair bilgi edinmeyi tercih ediyor. Dışarıda yemek yemeden önce yapılan kapsamlı araştırmalardan sonra bile, müşteriler kimi zaman hayal kırıklığına uğrayabilir. Bu nedenle, gıda kalitesini değerlendirmek için evrensel bir yönteme sahip olmak, memnuniyetsizliği önlemenin harika bir yoludur. İşte Michelin Yıldızı da, dünya çapında en iyi bilinen restoranların hizmet kalitesini derecelendirmek için kullanılan sistemin bir parçasıdır.

Michelin Yıldızının Ortaya Çıkış Hikayesi Nedir?

Fransa’da ortaya çıkan Michelin Yıldızı derecelendirmeleri, ilk olarak 1900 yılında Michelin lastik şirketinin kurucuları olan Andre ve Edouard Michelin tarafından Michelin Rehberinde bir özellik olarak yayınlandı. İki kardeş, şirketi 1889’da o zamanlar sınırlı sayıda olan sürücülerin daha fazla yolculuk yapmasına ve dolayısıyla daha fazla lastik satın almasına yardımcı olma fikriyle kurdu. Kılavuz, tur sırasında en iyi yemeklerin nerede bulunacağına dair bilgileri içeren kapsamlı bir listeye sahipti. Ancak sonraki senelerde Michelin Yıldızı daha popüler hale geldi. 

Michelin Yıldızı Nedir?

Michelin Yıldızı, kaliteli yemek restoranlarına beş kritere dayalı olarak mutfakta mükemmellik için verilen uluslararası bir ödüldür. Yiyecek ve içecek endüstrisinin en yüksek onur ödülü olarak kabul edilmektedir. 

Michelin Yıldızının Kriterleri Nelerdir?

Michelin Yıldızı 5 kritere göre verilmektedir. Michelin Yıldızı kriterleri şu şekildedir:

Bu yazı ilginizi çekebilir

Malzemelerin Yüksek Kalitede Olması: Bu muhtemelen bir Michelin Yıldızı elde etmenin en açık yoludur. Ancak yüksek malzemelerin yüksek kaliteli olması, yalnızca pahalı ürünlerin kullanılacağı anlamına gelmez. Şefler, maliyeti ne olursa olsun, en iyi malzemeleri tedarik etmelidir. Bu, küçük bir yiyecek tezgahının bile bir yıldız kazanabileceği anlamına gelir. 

Pişirme Tekniği ve Lezzet: Sıradan malzemeleri ustaca bir teknik ve uygun lezzet füzyonu ile birleştirmek, yemeği kusursuz hale getirebilir. Şef, menüde ekşi, tatlı, acı, baharatlı veya tuzlu tatların herhangi bir kombinasyonunu birleştirse de, ancak unutulmaz bir yemek hazırlarsa kriteri karşılayabilir.

Özgün ve Eşsiz Menü: Michelin denetçileri için, şefin kişiliği tabakta görülmelidir. Mutfak için yaratıcılığı ve ayırt edici yetenekleri sergilemek bu anlamda çok önemlidir. 

Fiyatın Karşılığının Verilmesi: Bu, kaliteli bir restoran için aldatıcı bir konsept olabilir. Ancak yemek, servis ve ambiyans kusursuzsa müşteriler her zaman paralarının karşılığını aldıklarını düşünecektir. Michelin müfettişleri, Michelin Yıldızlarını verirken dekor gibi şeyleri öncelikli olarak değerlendirmeseler de, bir restoranın sunduğu ambiyansı da içeren “toplam deneyimi” göz önünde bulundururlar. 

Yüksek Standartları Sürdürmek: Menüyü her seferinde mükemmel bir doğrulukla gerçekleştirmede tutarlılık anlamına gelir. Yıldızı vermeden önce, Michelin Müfettişleri katı gerekliliklerin yerine getirildiğinden emin olmak için, restoranı rastgele altı kez ziyaret etmektedir. 

Kaç Michelin Yıldızı Var ve Anlamları Nelerdir?

Michelin, genellikle yanlış bir şekilde kaliteli yemek rehberi olarak markalanır. Ancak durum aslında böyle değildir. Rehbere dahil olan restoranların çoğu, lüks yemekler için büyük meblağlar talep ediyor olsa da, mutfak türleri veya yiyecek fiyatları için herhangi bir kural yoktur. Diğer yandan Michelin Yıldızı restoranları 3 kategori bazında derecelendirmektedir. Michelin rehberine göre, bir yıldız “kategorisinde çok iyi bir restoran”, iki yıldız “tekrar ziyaret etmeye değer mutfak” ve üç yıldız “özel bir seyahate değecek kadar olağanüstü mutfağa sahip restoran” anlamına gelmektedir.

Bunları da beğenebilirsin