Mikrofinans Nedir? MikroKredi Nasıl Alınır?

Kendi işini kurmak isteyen birçok kadın nakit ihtiyacını karşılamak için kredi başvurusunda bulunmayı ilk adım olarak görüyor. Ancak yeterli geliri olmayan kadınların kredi talebi bankalar tarafından olumsuz olarak yanıtlanabiliyor. Bu durumda ise mikrofinans yöntemlerinden biri olan mikrokredi devreye giriyor ve kadınların işlerini kurmaları için gerekli nakit ihtiyacı sağlamalarına yardımcı oluyor. Yazımızda mikrofinans ve mikrokrediye dair detaylar yer almaktadır. 

Mikrofinans Nedir?

Bankacılık ve ilgili hizmetlere erişim zorluğu çeken küçük işletmeler için sağlanan finansal hizmet olarak adlandırabileceğimiz mikrofinans, üyelere finansal hizmet sunabilmek için iki ana mekanizma çerçevesinde işlem yapar. Buna göre bireysel girişimcilerin yanı sıra küçük işletmeler için sağlanan ilişki tabanlı bankacılık modeli ya da mikrokrediler ve diğer hizmetler için grup olarak başvuruda bulunan grup tabanlı model devreye girmektedir.

MikroKredi Kimlere Verilir?

Dar gelirli olan ve kendi işini kurmak isteyen her kadın mikrokredi başvurusunda bulunabilir. Aynı zamanda en az 5 kadının bir araya gelerek mikrokredi için başvuruda bulunması gereklidir. Sermaye olarak tercih edilen mikrokredi 100 TL ile 1000 TL arasında veriliyor. Ancak bunun için öncelikle Türkiye Grameen Mikrofinans Programı 3 günlük eğitimin tamamlanması isteniyor. 

Bu yazı ilginizi çekebilir

MikroKredi Alma Şartları

Mikrokredi halihazırda kendi işlerini kurmak isteyen kadınlara destek ürünü olarak sunulduğundan belirli şartların karşılanması gerekiyor. Kurumlara bağlı olarak şartlar değişse de genel anlamda aşağıdaki şartların yerine getirilmesi bekleniyor; 

  • Aynı mahallede ikamet eden en az 5 kadının bir araya gelmiş olması ve bu kadınlar arasında akraba bağının olmaması gereklidir. 
  • Mikrokredi başvurusu için herhangi bir yaş sınırı olmadığından her yaştan kadın başvuru yapabilir.
  • İş kurmak isteyen 5 kadının iş fikirlerini belirlemesi ve projelerini anlatarak başvuruda bulunmaları için Türkiye Grameen Mikrofinans Programı üzerinden iletişime geçmeleri gereklidir. 

MikroKredi Nasıl Alınır?

Mikrokredi başvurusu için yukarıda belirtilen şartları yerine getirdiğinizde görevliler sizi evinizde ziyaret ederek kurmak istediğiniz işin detaylarına dair bilgi alır. Bu noktada ve başvuru esnasında herhangi bir belge istenmez. Eğer iş fikriniz beğenilirse 3 gün sürecek eğitime katılmanız gereklidir. Ardından iş fikrinize uygun olan miktardaki kredi ödemesi yapılacaktır. İlk aşamada 12 ay vade ile 1000 TL ödeme yapılsa da işiniz ilerleme kaydeder ve büyüme gösterirse ikinci sene 12 ay vadeyle 2.000 TL’ye kadar ödeme alabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin