Motosikletlere Trafik Sigortası Zorunluluğu Geliyor

Bir motosikletin kullanım maliyeti, çoğu arabadan daha düşüktür. Ama yine de motosiklet sigortası söz konusu olduğunda, araç sigortası ile arasında yüksek bir maliyet farkı yoktur. Birçok kişi motosiklet ve otomobil sigortasının oldukça benzer olması gerektiğini düşünebilir, ancak genellikle deneyimli sürücüler bu farkın kaynağını bilir. Bir motosikleti sigortalatmak; genellikle bir arabayı sigortalatmaktan daha pahalıya mal olur, çünkü motosikletçilerin kaza yapma ve hak talebinde bulunma riski daha yüksektir. Bir motosikletlinin trafik kazasında yaralanma ve ölme olasılığı, araba kullanan bir kişiye göre 5 kat daha fazladır. Diğer yandan motosiklet sigortasının zorunlu olup olmadığı hakkında çoğu kez kafa karışıklığı yaşanmaktadır. Yazımızda motosiklet sigortasına dair tüm merak edilenleri cevaplayacağız.

Motosiklet Trafik Sigortası Nedir?

Motosiklet trafik sigortası, karşı tarafa verilen hasarı karşılayan bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkan her araçta olduğu gibi motosikletle kaza yapmak da oldukça olasıdır. Motosiklet trafik sigortası sayesinde; eğer kusurlu olan taraf sizseniz, karşı tarafa vermiş olduğunuz zararın karşılığı sigorta şirketi tarafından ödenmektedir. Diğer yandan eğer kusurlu taraf kazaya karışan diğer araçsa, sizin motosikletinizde oluşan hasarlar da karşı tarafın sigortasından karşılanır. Bu anlamda oldukça avantajlı olduğunu belli eden motosiklet trafik sigortası aslında her iki tarafı da güvence altına almaktadır.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları

Motosiklet trafik sigortası söz konusu olduğunda, en çok merak edilenlerden biri de sigorta prim ödemelerinin ne kadar olacağıdır. Araçlar için yapılan zorunlu trafik sigortasında olduğu gibi, motosiklet trafik sigortasında da net bir rakam söylemek mümkün değildir. Çünkü trafik sigortası yapılırken, motosikletin marka ve modelinin yanı sıra sürücünün yaşına, deneyimine ve kaza geçmişine de bakılmaktadır. Tüm bunlar incelendikten sonra motosiklet trafik sigortası fiyatı da belirlenmiş olur. Yeni model bir motosikleti olan ve daha önce herhangi bir kazaya karışmayan deneyimi sürücüler daha az trafik sigortası öderken, deneyimsiz ve daha önce kaza yapmış olan sürücülerin daha fazla trafik sigortası ödemesi gerekebilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Permakültür Nedir? 

Motosiklet Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Motosiklet trafik sigortası yaptırmak için bir sigorta acentesi ile görüşmeniz faydalı olabilir. Fiziki olarak acenteye giderek, telefondan istenen bilgileri vererek motosiklet trafik sigortası yaptırabilirsiniz. Aynı zamanda online olarak sigorta yaptırmanıza olanak sağlayan sigorta şirketlerinin web sitelerini de inceleyebilirsiniz.

Motosiklet Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Motosiklet trafik sigortası, sizin karşı tarafa vermiş olduğunuz hasarı karşılayan bir sigorta türüdür. Eğer kazaya karıştıysanız ve hatalı taraf sizseniz, karşı tarafın aracına vermiş olduğunuz hasarın yanı sıra herhangi bir sağlık sorunu oluşması durumunda da sigortanız devreye girecektir. 

Motosiklet Trafik Sigortası Zorunlu mu?

Daha önce 50CC’nin altındaki araçlar motorlu bisiklet olarak kabul edildiği için, motosiklet trafik sigortası yaptırılması zorunlu değildi. Ancak yapılan yeni düzenlemeyle 50CC’nin altındaki araçların da, trafik sigortası yaptırma zorunluluğu ortaya çıktı. Dolayısıyla motosiklet trafik sigortası, zorunlu bir sigorta türüdür. Araç sigortasında olduğu gibi, trafiğe çıkacak olan her motosiklet sürücüsünün trafik sigortasını yaptırması beklenir. Eğer trafik sigortasını yaptırmadan trafiğe çıkar ve yakalanırsanız cezai yaptırımlar uygulanacaktır. 

Bunları da beğenebilirsin