Nakdi Kredi Nedir? Nakdi Kredi Türleri Nelerdir?

Herhangi bir iş yapmak isteyen ya da ev gibi bir taşınmaz almak isteyen kişilerin yanı sıra kısa süreli nakit ihtiyacını karşılamak isteyenler de kredi kullanmayı ilk seçenek olarak görüyor. Nakit ihtiyaçlarının kolaylıkla karşılanmasını sağlayan krediler belirli vade ve faiz oranlarıyla bankaya borçlanmak anlamına geliyor. Ancak her finansal hizmette olduğu gibi kredilerde de birçok çeşit vardır ve nakdi kredi de bunlardan biridir. 

Nakdi Kredi Nedir?

Bankalar tarafından gerçek ya da tüzel kişilere belirli bir süre sonunda ödenmek üzere verilen ödünç para olarak da açıklayabileceğimiz nakdi kredi, farklı türlerle birbirinden ayrılmaktadır. Nakdi kredi söz konusu olduğunda bankalar komisyon ücreti almanın yanı sıra, kendi inisiyatifleri doğrultusunda ipotek, kefalet ya da çek gibi teminatlar isteyebilir.

Nakdi Kredi Türleri

Nakdi kredi türleri ilk olarak ticari ve tüketici kredileri olarak ikiye ayrılmaktadır. Nakdi kredi türleri söz konusu olduğunda detaylar şu şekildedir; 

Ticari Krediler

Borçlu cari hesap: Likidite sıkıntısı yaşayan firmaların kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak için tercih ettikleri borçlu cari hesap, belirlenen limitler dahilinde para çekme yetkisinin verilmesi anlamına gelir. Borçlu cari hesapta belirlenen vade en fazla 18 ay olabilir.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Spot kredi: Vadesi geldiğinde tek seferde ödeme imkanı sunan ve firmaların kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sunulan spot kredi söz konusu olduğunda istense bile ara ödeme yapılamaz.

Dövize endeksli kredi: Bankaların ellerindeki dövize göre TL fazlasını dengelemek amacıyla verdikleri dövize endeksli kredi ile gerçek ve tüzel kişiler döviz kuruna endeksli TL kredi alırlar. 

İşletme kredileri: Yurt dışındaki bankalardan fon ihtiyaçlarının karşılanması için yerli bankaların aracı durumunda olduğu işletme kredilerinde yurt dışından gelen para döviz olsa da firma TL olarak kullanır.

Altın kredisi: Altın cinsinden kullandırılan bu kredide, altın işleyen firmaların hammadde ihtiyacının karşılanması amaçlanır. Kredi altın cinsinde kullandırılsa da geri ödemesi altın, döviz ya da yerli para olarak yapılabilir.

Kredili mevduat hesabı: Kişinin mevduat hesabının eksi bakiyeye düşmesi ile kredi kullandırılır. Kredili mevduat hesabında hesaba para girişi olduğunda eksi bakiye tamamlanarak faiz tahsil edilir.

Tüketici Kredileri 

Bireyler tarafından kullanılan tüketici kredileri de nakdi kredi çeşitleri arasında yer alır. Kişilerin tüketim ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tercih edilen tüketici kredileri konut, araç ya da ihtiyaç kredileri olarak sınıflandırılır. Tüketici kredilerinde her ay eşit miktarlarda taksit ödenir ve vatandaşlar balon ödeme yapabilir.

Bunları da beğenebilirsin