Net & Brüt Metrekare Konusunda Bilinçli Misiniz?

Net Brüt Bina Çizim

Konut satın alırken bilinçli olmak her aşamada önemlidir. Özellikle projeden konut almayı planlıyorsanız, net ve brüt metrekare konusunda net bir fikriniz olmayabilir ve aklınızda soru işaretleri olabilir. Bunun gibi durumlarda çoğu zaman tüketiciler iki tür durum arasındaki farkı bilmediğinden mağdur olabililir. Projeye ve hatta projeyi satın aldığınız şehre göre değişiklik gösteren metrekare hesaplamaları için bu yazımızdan işinize yarayacak değişik bilgiler edinebilirsiniz.

Net Metrekare Nedir?

Net metrekare, alınan konut içinde duvarlar arasında kalan süpürülebilir yani temiz alandır. Net metrekarenin kullanılabilir alan olduğunu söyleyebiliriz. Net metrekare söz konusu olduğunda odalar, salon, tuvalet, banyo, mutfak, balkon gibi kullanım alanları hesaplanmaktadır.

Brüt Metrekare Nedir?

Brüt metrekare bir yapı içinde bulunan her şeyin hesaplanması sonucunda ortaya çıkan metrekaredir. Yapı içindeki asansörler, sosyal alanlar, yeşil alanlar, oda bölmeleri, apartman holü ve yangın merdivenleri brüt metrekareye dahildir.

Net & Brüt Metrekare Nasıl Hesaplanır?

Bu yazı ilginizi çekebilir
  • Net metrekare hesaplama için konuttaki her bir oda, mutfak ve balkon gibi alanlardaki duvar uzunluklarının birbiri ile çarpılması sonucunda bulunur.

Örneğin:  yatak odanızın net alan hesabını ele alalım. Duvarlardan biri 200 cm, diğeri ise 150 cm değerlerine sahipse, yapacağınız işlem bu iki değeri birbiri çarpmak olacaktır. Yani yatak odanızın net metrekaresi 200 cm x 150 cm = 3 m²’dir

  • Brüt metrekare hesaplaması için ise 3 farklı yol bulunmaktadır. Bu yolları şu şekilde açıklayabiliriz;
    • Yapının asansör ve boşluklarının düşürülerek dıştan ölçülmesi,
    • Hesaplama yaparken yangın merdivenini hesaplamaya dahil etmemek,
    • Bina girişi, otopark, havuz, yeşil alan ve sosyal alanları konutun brüt alanına eklemek.

Sözleşme Nasıl Değerlendirilmeli?

Konut satın alırken sözleşmenizi doğru bir şekilde değerlendirebilmelisiniz. Sözleşmede konutla alakalı yer alan net ve brüt metrekare bilgilerini dikkatlice değerlendirmeli ve sözleşmeyi imzalarken acele etmemelisiniz. Sözleşmenizde net ve brüt metrekare bilgileri yer almıyorsa mutlaka ekletmeli ve buna göre karar vererek imzalamalısınız.

Unutmayın, konutta net metrekare olarak duvarlar arasında kalan faydalı alan olarak hesaplanır. Bu nedenle net metrekare içinde bulunmayan kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, merdiven ve asansör net hesaplamaya dahil edilmemelidir.

Bunları da beğenebilirsin