Normalleşme Desteği Hakkında Bilinmesi Gerekenler: 31 Aralık’a Kadar Ödeme Almak Mümkün

Pandemi döneminden etkilenen iş yerleri için çalışma ve ödenek şartlarını kolaylaştırma amacıyla hayata geçirilen Normalleşme Desteği, Ağustos 2020 itibariyle başlamış olup 31 Ekim 2020’ye kadar uzatılmıştı. Bununla birlikte normalleşme desteği kapsamında 31 Aralık 2020’ye kadar ödeme almanın mümkün olduğu koşullar da bulunuyor. Normalleşme desteğinin detay ve koşullarına bu yazıdan erişebilirsiniz.

Kısa Çalışmadan Normal Çalışmaya Dönme Koşulu

Pandemi döneminde Haziran ayı itibariyle başlayan normalleşme sürecinde, birçok işyeri ücretsiz izin ve kısa çalışma uygulamalarına geçiş yapmaya başladı. İşyerlerinin çalışma koşullarına destek olmak için başlatılan Normalleşme Desteği ile çalışanların ödeneklerinin bir kısmı SGK ve Hazine Bakanlığı tarafından karşılanmaya başladı. Buna göre asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşının %32.5 ‘i SGK %5’i ise Hazine Bakanlığı tarafından ödenmektedir. Toplamda 868 TL olan bu destek 88 TL işsizlik ödeneği desteği ile birlikte 956 TL’ye tamamlanıyor. Destekler işçi için işverene yapılırken, normal çalışmaya dönme koşulu bulunuyor.

Bununla birlikte normal çalışmaya dönme koşulunu sağlamak için, tüm işçilerin tam zamanlı çalışması gerekmiyor. Eğer kısa süreli çalışan ya da ücretsiz izne ayrılan çalışanlar varsa, işveren destek almaya devam edebilir. Fakat bu destek yalnızca normal çalışmaya dönen işçi sayısı için yapılacak, kısa süreli çalışan ya da ücretsiz izne ayrılan çalışanlar için destek sağlanmayacaktır.

1 Temmuz 2020 tarihinden 31 Ekim 2020 tarihine kadar destek sunulmaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Normalleşme desteği ödenekleri, Ağustos 2020 itibariyle verilmeye başlandı. Ağustos ayı içerisinde yapılan ödemeler, Temmuz ayı için geçerliydi. Kısaca Temmuz’dan evvel normalleşmeye geçmiş olan işletmeler bu aylar için destek alamadı. Normalleşme desteğinin bitiş tarihi ise 31 Ekim 2020 olarak duyuruldu. Bu ay sonuna kadar haftalık tam mesai yapan çalışanlar için destekler devam edecek fakat Ekim ayını kapsayan destekler de Kasım ayında ödenecek.

Destek sonrası kısa çalışmaya ya da ücretsiz izne devam edilebilir mi?

Destek paketine göre tam zamanlı çalışma koşulu yalnızca desteğin sunulduğu aylar için geçerli. Normalleşme desteği alan bir işyeri, süre dolduktan sonra tekrar kısa çalışmaya ya da ücretsiz izin sistemine dönüş yapabilir. Kısa çalışma ya da ücretsiz sistemine 1 Ekim 2020 itibariyle dönüş yapabilen işletmeler, eğer 31 Ekim’e kadar normal çalışmaya devam ettilerse, Kasım ayında ödenecek destekten yararlanabilecek.

31 Aralık’a kadar devam eden ödeme nedir?

Normalleşme desteğinin başladığı tarih itibariyle; 3 aylık süreyi doldurmadan işten ayrılan işçiler eğer işlerine 2020 yılı içerisinde geri dönerlerse tekrar destekten yararlanabilecekler. Fakat bu destekler en fazla 31 Aralık tarihine kadar devam edecek. Bu koşul yalnızca aynı işverenin, aynı işyerine dönülmesi koşuluyla sunulmaktadır. Eğer başka bir işverene ait işyerinde tekrar işe başlanır ya da aynı işverenin farklı bir işyerinde işe başlanır ise, destek sağlanmayacaktır.

Bunları da beğenebilirsin