Ölen Kişinin Yurt Dışındaki Mal Varlığı Nasıl Öğrenilir?

Yakınını kaybeden ve miras araştırması yapmak isteyen çoğu kişi, öncelikle ölen kişinin mal varlığının ne kadar olduğunu öğrenmeye çalışmaktadır. Bu nedenle ölen kişinin yakınları hem yurt içindeki, hem de yurt dışındaki mal varlığının nasıl öğrenileceğini merak etmektedir. Ölen kişinin yurt içindeki mal varlığını araştırmak çok daha kolayken, yurt dışındaki mal varlığını öğrenmek için bazı koşulları yerine getirmek önemlidir. 

Miras Araştırması Nasıl Yapılır? Neden Gereklidir?

Ölen kişinin yasal mirasçıları çoğu zaman ilk olarak miras araştırması yapmaktadır. Ancak daha önce böyle bir durumla karşılaşmamış olan kişiler, “miras araştırması nedir ve neden gereklidir?” sorusunu merak etmektedir. En basit haliyle yapılan miras araştırması, ölen kişinin ne kadar mal varlığı olduğunu öğrenmek adına gerçekleştirilen bir dizi işlemdir. Miras araştırması söz konusu olduğunda, ölen kişinin yakınlarının elinde mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı belgesinin olması gerekmektedir. Bu belgeler sayesinde ölen kişinin mal varlığının ne kadar olduğunu belirli kurumlara giderek öğrenmek mümkündür. 

Miras araştırması sadece ölen kişinin taşınır ya da taşınmaz mal varlığının tutarını öğrenmek için yapılmamaktadır. Aynı zamanda kişinin borcu olup olmadığını da öğrenmenize olanak tanır. Bu sayede mirasçılar miras araştırması ile ölen kişinin çok fazla borcu varsa, reddi miras yapabilmekte ve hazırlıksız yakalanmamaktadır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Ölen Kişinin Yurt Dışındaki Miras Nasıl Araştırılır?

Ölen kişinin yurt dışında mal varlığı ve bazı yatırımları olduğu düşünülüyorsa, araştırmanın nasıl yapılacağına dair bilgi sahibi olmak önemlidir. Ölen kişinin yurt dışındaki mal varlığını öğrenmek için izlenmesi gereken birçok yol olabilir. Diğer yandan her ülkede yapılacak miras araştırması farklı koşullar gerektirecektir. Ancak kısaca anlatmak gerekirse, kişinin daha önce yaşadığı ya da mal varlığı olduğu düşünülen ülkedeki sulh mahkemeleri ile notere başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ancak bu başvuruyu yapmadan önce, ölen kişinin yakınlarının elinde veraset ilamı olmalıdır. Bu kurumlara yapılan başvuru sonucunda ölen kişinin yurt dışında ne kadar mal varlığı olduğunu öğrenmek mümkündür.

Miras Almak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ölen kişinin yakınları mirası alabilmek için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini merak etmektedir. Mal varlığının alınması için öncelikle miras araştırmasının düzgün bir şekilde yapılması önemlidir. Bunun için ise öncelikle veraset ilamının elinizde olması ve sonrasında belirli kurumlara giderek araştırma yapmanız gerekecektir. Banka, noter ya da sulh hukuk mahkemesine başvuru yaparak, net mal varlığının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Sonrasında veraset ilamı ve ölen kişinin mal varlığı beyanı ile sulh hukuk mahkemesine giderek mirası almak istediğinizi beyan edebilirsiniz. Bu işlemlerin ardından mahkeme ölen kişinin mirasçılarına belirlenen oranda mal paylaşımı yaparak mirasın alınmasını sağlar.

Ölen kişinin mirasını almak için, üzerinde herhangi bir borç olmaması gerekmektedir. Bu noktada mirasçılar ölen kişinin borcunu ödemeli ve borç olmadığına dair belgeyi sunduktan sonra mirası talep etmelidir. Ölen kişinin borcunun mal varlığı tutarından az olduğu durumlarda, mirasçılar borcu ödemekte ve kalan mirası bölüşmektedir. Ancak tam tersi durumda çoğu zaman mirasçılar mirası kabul etmeyerek reddi miras yapmaktadır. 

Bunları da beğenebilirsin