Özel Sağlık Sigortası Olanlar İçin Vergi Avantajları

Takibini ve araştırmasını yaptığınızda birçok konuda aslında vergi indirimi hakkınız olduğunu görmüşsünüzdür. Bu indirimler ekonomik hayatı teşvik etmek, zor durumdaki insanların ekonomisine destek çıkabilmek için yapılıyor. Peki özel sağlık sigortası olanlar için vergi avantajları var mı? Evet, özel sağlık sigortası yaptıranların aklındaki sorulardan biri de vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacakları. Bu konuda gerekli bilgiyi yazımızda sizler için bir araya getirmiş bulunuyoruz.

Özel Sağlık Sigortasında Vergi İndirimi

Özel Sağlık sigortasında vergi indirimi en başta çalışanlar ve işverenler için farklı değerlendirilmesi gereken bir konu. Temel olarak bu sağlık sigortası için ödemesini yaptığınız primleri ister çalışan olur ister beyanname veren iş sahibi, aylık olarak ödediğiniz gelir vergisinden düşebiliyorsunuz. Yalnız bu fırsat tüm sigorta işlemleri için geçerli değil, yalnızca bireysel emeklilik sigortasına ve özel sağlık sigortasına tanınmış durumda. Bu konuda yeterince bilgi sahibi olmak ve hemen harekete geçmek bütçenizi rahatlatacak bir etken olacaktır.

Bu yazı ilginizi çekebilir

Çalışanlar Nasıl Faydalanır?

Çalışan kişilerin ya da ailelerinin sahip oldukları özel sağlık sigortalarının vergi indiriminden faydalanabilmek için ödedikleri primleri iş yerlerine bildirmeleri gerekir. Bununla birlikte sağlık sigortanıza ödediğiniz primin miktarının da bazı sınırları geçmemesi gerekir ki vergi indiriminden faydalanabilesiniz. Öncelikle ödediğiniz aylık primin aldığınız aylık brüt maaşın yüzde on beşini geçmemesi gerekiyor. İkinci olarak ise ödediğiniz yıllık toplam primin yıllık toplam asgari ücret tutarını aşmaması koşulu var. Bu durumlar sağlandığında sigorta bilginiz vergi matrahında belirtilin ve vergi indirimi olarak ödenen tutar net maaşınıza eklenir.

İşverenler Nasıl Faydalanır?

İş yeri sahipleri de kendileri ya da aileleri için yaptırdıkları özel sağlık sigortası için vergi indiriminden faydalanabilir elbette. Sigorta için ödedikleri yıllık prim tutarlarının o yılın matrahında gösterilmesiyle indirimden yararlanmaları mümkündür. Çalışanlar için olduğu gibi iş verenler için de özel sağlık sigortası primlerinin bir üst limiti vardır vergi indiriminden faydalanabilmek için. İndirim tutarı iş verenin bir yıllık toplam brüt girdisinin yüzde on beşini ve yine yıllık toplam asgari ücret tutarını geçemez.
Özel sağlık sigortası olanlar için vergi avantajı hem çalışanlar hem de iş yeri sahipleri için yarar sağlamaktadır. Sağlık harcamalarında daha ekonomik olunmasını sağladığı ve net gelirinizi de arttırdığı için muhakkak bu haktan yararlanılması gerekir.

Bunları da beğenebilirsin